Svijet

Objavljen sastav nove Evropske komisije

Novoizabrana predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen službeno je objavila sastav nove komisije u kojoj će biti 13 žena i 14 muškaraca.

Riječ je o prijedlogu koji još mora potvrditi Evropski parlament. Raspodjelu resora Urusla von der Leyen će objaviti u utorak.

Imena predloženih povjerenica i povjerenika odavno je poznat, a razriješena je tek dvojba u vezi s rumunskim predstavnikom.

Rumunska vlada je predložila dvoje kandidata, jednog muškarca i jednu ženu. To su Dan Nica i Rovana Plumb, a zadnjih dana se spominjala još jedna kandidtkinja, Ramona Manescu, sadašnja ministrica vanjskih poslova i bivša zastupnica u Evropskom parlamentu. Kandidatkinja Rumunije na kraju je Plumb.

Svaka zemlja članica ima po jednog člana EK. Zemlja članice predlažu svoje kandidate s tim da predsjednica komisije može odbiti prijedlog i tražiti neko drugo ime, ali ne može ići protiv volje te članice i ruke su joj prilično vezane.

U novoj EK osam je sadašnjih članova: Valdis Dombrovskis iz Latvije,  Marija Gabriel iz Bugarske, Joannes Hahn iz Austrije, Phil Hogan iz Irske, Vera Jourova iz Češke, Maroš Šefčovič iz Slovačke, Frans Timmermans iz Nizozemske i Margrethe Vestager iz Danske.

Hrvatska je kandidirala dosadašnju zastupnicu u Evropskom parlamentu Dubravku Šuicu.

Ostali kandidati su Didier Reynders (Belgija), Helena Dalli (Malta), Ylva Johansson (Švedska),  Kadri Simson (Estonija), Jutta Urpilainen (Finska), Sylvie Goulard (Francuska), Elisa Ferreira (Portugal), Margaritis Schinas (Grčka), Paolo Gentiloni (Italija), Laszlo Trocsanyi (Mađarska), Janusz Wojciechowski (Poljska), Nicolas Schmit (Luksemburg) Janez Lenarčič (Slovenija), Stella Kyriakides (Cipar), Virginijus Sinkevičius (Litva) te Josep Borrell iz Španije koji će biti visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednik EK.

Nova komisija je prilično rodno uravnotežena, imaće 14 muškaraca i 13 žena. Osim predsjednice Ursule von der Leyen, tu su Bugarka Marija Gabriel, Čehinja Vera Jourova, Dankinja Margrethe Vestager, Cipranka Stela Kiriakides, Estonka Kadri Simson, Finkinja Jutta Urpilainen, Francskinja Sylvie Goulard, Hrvatica Dubravka Šuica, Maltežanka Helena Dalli, Portugalka Elisa Ferreira, Rumunka Rovana Plumb i Šveđanka Ylva Johansson.

Velika Britanija je najavila da neće slati nikoga jer namjerava izaći iz EU-a prije nego što nova komisija preuzme dužnost. S novim zapletom u britanskom parlamentu ne može se isključiti ni novo produženje roka za Brexit, a u tom slučau ostaje nejasno što napraviti s članom EK kojeg bi trebala dati Velika Britanija.

Svi predloženi kandidati za povjerenike moraće proći saslušanje pred nadležnim odborima Evropskog parlamenta. Saslušanja bi se trebala obaviti od 30. septembra do 8. oktobra, a parlament bi na plenarnoj sjednici 23. oktobra trebao glasati o cijeloj komisiji.

Ako se sve prođe bez problema, nova EK preuzima dužnost 1. novembra.

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog