Svijet

Stranim studentima će biti dozvoljen boravak u Britaniji dvije godine nakon diplomiranja

Trenutno je međunarodnim studentima dozvoljeno da ostanu u Velikoj Britaniji najviše četiri mjeseca nakon završetka studija prema pravilima koja je uvela Theresa May dok je bila premijer.

Nova strategija, koju je najavio premijer Johnson, usmjerena je na jačanje privlačnosti Britanije kao univerzitetskog odredišta za inostrane studente.

Od 2021. godine međunarodni studenti koji se upišu na diplomske, postdiplomske ili doktorske studije u Velikoj Britaniji moći će ostati u toj zemlji dvije godine nakon što diplomiraju, piše britanski Telegraf.

Prema zakonima Evropske unije (EU), školarina za britanske i studente iz EU ograničena je na 9.250 funti godišnje, ali nema ograničenja u tome  koliko će univerziteti naplaćivati ​​međunarodnim studentima.

Zapošljavanje međunarodnih studenata postalo je važan tok prihoda za sveučilišta, jer mnogi ulažu velike količine novca u marketing u inostranstvu, kao i plaćanje agentima kako bi pokrenuli posao u ciljnim zemljama.

Rektori univerziteta pozdravili su taj potez.

„Predugo trajanje nedostatka mogućnosti rada nakon studija u Velikoj Britaniji dovelo nas je u konkurentsku nepovoljnost u privlačenju tih studenata“, rekao je Alistair Jarvis, izvršni direktoro Univerziteta u Velikoj Britaniji, dodavši da sanžno pozdravljaju ovu promjenu politike.

Ali Alp Mehmet, predsjedavajući Migration Watch UK, upozorio je da je takav potez „nepromišljen i retrogradan korak“.

Rekao je da će "vjerovatno dovesti do toga da strani diplomanti ostanu na policama, kao što se ranije događalo".

Najava Borisa Johnsona odvraća od reformi koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova uvelo 2012. godine, kada je Theresa May ukinula radnu vizu koja je omogućavala studentima koji nisu članovi EU-a da ostanu u Velikoj Britaniji i rade do dvije godine nakon što diplomiraju.

Trenutno u Velikoj Britaniji ima 460 000 stranih studenata.

Izvještaj objavljen ranije ove godine utvrdio je da strani studenti koji studiraju na univerzitetu u Velikoj Britaniji zarađuju i do 50 posto više od svojih britanskih kolega iz razreda.

Maturanti iz Velike Britanije zarađuju u prosjeku 33.100 funti pet godina nakon što završe fakultete, dok njihovi vršnjaci izvan Evrope zarađuju 48.600 funti, pokazalo je istraživanje Instituta za visoko obrazovanje.

U međuvremenu, diplomirani ekonomisti zarađuju u prosjeku 37.900 funti nakon pet godina ako su iz Britanije u odnosu na 45.700 funti ako su iz inostranstva. U oba predmeta studenti iz drugih zemalja Europske unije (EU) zarađuju više od svojih britanskih kolega iz razreda, ali manje od onih izvan EU-a.

Gavin Williamson, sekretar za obrazovanje, rekao je: „Važan doprinos koji međunarodni studenti daju našoj zemlji i univerzitetima je i kulturni i ekonomski.

 

 

Frontal

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog