BiH

Sud BiH zabranio Srpskoj prinudnu naplatu duga od UIO

Sud BiH donio je novo rješenje kojim je privremeno zabranio Republici Srpskoj da prinudno naplati milionski dug od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, saznaje portal Capital.

Capital je prošle sedmice objavio da je UIO od Suda BiH zatražila da Srpskoj zabrani prinudnu naplatu više od 23 miliona KM duga te da taj dug naplaćuje iz budžeta institucija BiH, a s obzirom na to da o tome još nije odlučio, sud je ponovo donio rješenje o odgađanju izvršnog postupka i to do 11. marta iduće godine.

U UIO su potvrdili da je Sud BiH juče rješenje kojim se i dalje odgađa sprovođenje izvršenja rješenja ovog suda od 28. septembra 2016. godine.

„Sud je odgodio izvršni postupak dok ne odluči o prijedlogu UIO da se izvršenje sprovode putem Jedinstvenog računa trezora na način regulisan Instrukcijom o načinu izvršenja – plaćanja izvršnih sudskih presuda preko budžeta institucija BiH, ili do novog prijedloga povjerioca za izvršenje na drugi način, a najduže do 11. marta 2020. godine“, rekao je za CAPITAL načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Komentar Parvobranilaštva RS, koje zastupa Srpsku, danas nismo uspjeli dobiti.

Republika Srpska je u maju prošle godine pokrenula izvršni postupak protiv UIO s ciljem naplate 28 miliona KM duga, po osnovu pravosnažne presude Suda BiH. Međutim, isti sud je tri puta odgađao sprovođenje sopstvenog rješenja. S obzirom na to da je posljednjim rješenjem izvršni postupak odgođen do 11. septembra, sud je juče novim rješenjem produžio odgodu za još šest mjeseci.

Sud će u međuvremenu odlučivati o najnovijem zahtjevu UIO da se Srpskoj potpuno zabrani blokada njihovih računa te da se dug naplati iz budžeta institucija BiH. UIO je zatražila i da sud naloži Srpskoj da vrati novac koji je u prethodnom periodu uspjela da naplati.

Srpska je do sada uspjela da blokadom računa UIO naplati svega 4,6 miliona KM, dok preostalih 23,4 miliona i dalje potražuje.

Srpska pokušava da naplati dug od UIO na osnovu presude Suda BiH od 7. maja 2015. godine kojom je Uprava za indirektno oporezivanje obavezana da Srpskoj isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu, odnosno ukupno 28 miliona KM.

Republika Srpska je 2011. godine tužila UIO tražeći nadoknadu 52,97 miliona KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu RS. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavila postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 miliona KM i taj spor dobila.

Prinudna naplata pokrenuta je u maju prošle godine kada je RS uspjela da naplati dio duga, a zatim je Sud BiH rješenjima taj postupak obustavljao.

 

Izvor: CAPITAL
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog