Kultura

Loša posjećenost drugog dana Sajma knjiga u Banjaluci (FOTO)

U Banjaluci je sinoć otvoren 24. Međunarodni sajam knjige na kojem učestvuje više od stotinu izlagača.

Ovogodišnji sajam knjiga „Banjaluka 2019“ svečanom besjedom otvorio je beogradski književnik Vule Žurić, koji je istakao da svakom piscu znači da otvori manifestaciju u kojoj je knjiga glavni gost.

Slaba posjeta i oslabljena kupovna moć se osjetila već drugog dana sajma, u čemu se slažu mnogi izlagači ali se nadaju da će do kraja sajma posjeta biti nešto veća. Brojni izlagači o svojim utiscima drugog dana sajma nisu bili zainteresovani za razgovor sa medijama, a među posjetiocima najviše je bilo djece.


„Danas je drugi dan sajma tako da tek škole pristižu. Mi imamo veliki spektar knjiga od klasične književnosti do stručne književnosti, poljoprivrede, nauke i ostalo. Narod u Banjaluci voli knjigu i ja se nadam da ćemo biti zadovoljni kako prodajom tako i posjetom.“, izjavio je za Frontal Milan Kondić ispred knjižare „Knjiga“ Prijedor.


Direktor Naklade Mate, Boško Njavro je takođe istakao da je drugog dana sajma posjeta slaba, te se nada da će u narednim danima biti nešto bolje.

„Sinoć je bilo otvorenje i nekako je taj prvi dan u Banjaluci uvijek malo posjećen. Danas je nešto više, ali uglavnom djece. Mi imamo stručnu literaturu za fakultete, pogotovo Naklada Mate ima stručnu literaturu za ekonomiju. Ove godine izlažemo prvi put kao zajednica izlagača iz Bosne i Hercegovine, a tu zajednicu čine izdavačka kuća Synopsis, University Press by Book, Dobra knjiga, Connectum i Imprimatum. Posjeta je mogla biti bolja ali ima još dana. Mi se trudimo da na vrijeme obavijestimo svoje redovne kupce i da ih pozovemo na sajam, ali nastojimo i da pridobijemo i nove kupce.“, kazao je Boško Njavro, direktor Naklade Mate.


Njavro je istakao da sajmu najviše nedostaje „malo više promocije“ i medija.

„Banjaluka je ranije bila mnogo bolja nego sada. Ja ovdje dolazim već 15 godina i ne vidi se napredak. Mogla bi biti malo bolja posjeta, bolja reklama pa bi vjerovatno bila i bolja kupovina.“ izjavio je Njavro.


Sajam knjiga u Banjaluci trajaće do 16. septembra, a cijena ulaza je 1 KM.

 


Frontal/Danka Savić

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog