FOTO

Najimpresivnije kuće prošlog vijeka (FOTO)

Sa pravim arhitektom nijedna zamisao nije nemoguća – bilo da se radi o skrivenoj kući u šumi ili odmaralištu u pustinji.

Graham House; Kanada

Istaknuti kanadski arhitekta Arthur Erickson dizajnirao je ovu  kuću na nevjerovatno strmom mjestu u Vankuveru, zajedno s dugogodišnjim saradnikom Geoffreyjem Masseyjem. 

Pokojni Erickson je napisao: "Grahamova kuća pokrenula je moju reputaciju arhitekte kod kojeg idete kada imate nemoguću zamisao." 

Desert House; United States

Elegantno pustinjsko odmaralište koje liči na kutiju od greda, iz koje se pruža pogled na palme i nebo, ruši stereotipe o izgledu kuća u pustinji. 

Edgeland House, United States

Krov od travnjaka  pruža  privatnost s ulice i izolacijska svojstva kako bi kuća bila topla zimi i hladna ljeti. Nedostatak bilo kojeg povezanog hodnika između dnevnog i spavaćeg prostora je namjeran - podsticanje vlasnika da više vremena provode vani.

House in Itsuura, Japan

Ova  kuća smještena je na dva  stuba koji omogućuju da se ostatak građevine ugradi u brdo. Fasada ima vanjske letvice koje regulišu temperaturu, puštaju svjetlost i pružaju privatnost.

Bakkaflöt 1, Iceland

Kuća je izgrađena od betonskih struktura korištenjem specijalnih tehnika, kao i veliki dio namještaja - poput kauča i kade.

The House on the Cliff, Spain

Opisujući ovu kuću arhitekte su izjavile: "Metalni krov stvara proračunsku estetsku nejasnoću između prirodnog i umjetničkog, između kože zmaja postavljenog u zemlju, gledano odozdo, i morskih talasa, gledano odozgo."

Dragspel House, Sweden

„Dragspel“ na švedskom znači harmonika, a odnosi se na nabore crvenih šljokica sa produžetka na  kabinu koja se može prilagoditi svom okruženju u zavisnosti od vremenskih prilika.

Till House, Chile

Ova kuća je nevidljiva sa puta, a cijeli krov joj je masivna otvorena paluba do koje se dolazi uskim hodnikom. Tu je i drveni đakuzi u kojem se voda zagrijava vatrom.

Kirsch Residence, United States

Zatvorena betonom i neobičnog geometrijskog oblik, ova rezidencija  daje osjećaj sigurnosti - ali to nije sve: oštro nagnuti krovovi i prozori dizajnirani su za energetsku efikasnost i maksimalno povećavaju energetski dobitak.

Malator house, Wales

Izgrađena je 1998. godine u stilu zemljane kuće, sa krovom od šperploče koji je kamufliran  travom, što ga čini praktično nevidljivim. Jedini trag koji upućuje da je tu moguće živjeti  je prozor neobičnog oblika, poput očiju koje gledaju u more.

 
 
Izvor: BBC
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog