Vijesti

Проглашен Парк природе "Уна"

Влада Републике Српске је на данашњој сједници донијела Одлуку о прогашењу Парка природе "Уна".

Овом одлуком заштићено је подручје ријеке Уне на територији општина Нови Град, Козарска Дубица, Крупа на Уни и Костајница, у категорији V – заштићени пејзажи – Парк природе „Уна“, у укупној површини од 2772,60 ha.

Парк природе је подручје добро очуваних природних вриједности са претежно очуваним природним екосистемима и живописним пејзажима, намијењено очувању укупне геолошке, биолошке и пејзажне разноврсности, као и задовољењу научних, образовних, духовних, естетских, културних, туристичких, здравствено-рекреативних потреба и осталих дјелатности усклађених са традиционалним начином живота и начелима одрживог развоја.

Разлози за доношење ове одлуке, имају за циљ очување природе, као и тежњу да се управљање заштићеним подручјем базира на успостављању складних односа између потреба заштите природе и активности људи. То подразумијева уважавање потреба аутохтоног становништва и локалне заједнице, укључујући употребу ресурса за опстанак у оној мјери у којој то неће изазвати негативан утицај на примарне циљеве управљања.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, покренуло је у току 2017. године, поступак проглашавања претходне заштите подручја ријеке Уне, узимајући у обзир чињеницу да постоји опасност да ће подручје ријеке Уне бити озбиљно угрожено, с обзиром на планирану изградњу одлагалишта радиоактивног и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора, која се налази у непосредној близини границе са БиХ, односно у непосредној близини ријеке Уна, која је због идентификованих природних вриједности  планирана за заштиту Измјенама и допунама Просторног плана Републике Српске до 2025. године, у категорији Парк природе. 

 

Фронтал
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog