Region

Вучић: Ватикан ће чувати позиције по питању Косова и Метохије

Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своје позиције и по питању Косова и Метохије

"То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане", рекао је Александар Вучић упитан колико је, послије састанка са папом Франциском, сигуран да Ватикан неће промијенити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Предсједник је нагласио да Ватикан жели разговоре и мирно рјешење између Срба и Албанаца.

Детаље папиног става није износио, поштујући правила ватиканске дипломатије и протокола.

Вучић је пренио да је папи говорио о КиМ и српским светињама, тешком положају народа, покушају да се дође до компромисног решења и о неопходности поправљања односа Срба и Хрвата.

Истиче да је веома битна улога Свете столице у разговорима о будућности које морају да имају Срби и Хрвати и додаје да му је државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин, пренио о чему је недавно разговарао са хрватским руководством.

"Јасно је свима да нас историја и прошлост деле, да имамо потпуно другачији поглед на оно што се дешавало. Плашим се да ћемо, ако не будемо одговорни и ако будемо говорили о прошлости, све друге ојачати, а себе ослабити. Ако желимо да останемо на својим огњиштима, мораћемо да поштујемо више једни друге", рекао је Вучић

Истакао је да је разговор са папом Франциском у Ватикану трајао дуже него што је било предвиђено, да су имали много тема, али је напоменуо да јавно неће причати о ономе што му је папа говорио.

"Имао сам среће што сам могао да разговарам са папом Франциском, много тога сам научио паметног и доброг чуо. Видео сам бригу за све људе који живе на Балкану, грађане Србије, људе у Србији", рекао је Вучић.

Указао је и да је са папом причао о положају католичке заједнице у Србији, током чега је, каже, посебно истакао положај Београдске надбискупије и колико напора и колико поштовања ужива Станислав Хочевар.

"Много тога се ради и по питању реституције, остало је пуно посла и кад је реч о порезима на имовину", рекао је Вучић и додао да су међу католицима најбројнији Мађари.

Истакао је да Србија поштује њихова права и да тежи да их унапређује. "Мислим да су и они тиме задовољни, а ја верујем да можемо још да урадимо", додао је Вучић.

Вучић је рекао и да је папи донио пригодан поклон, за који је сматрао да је примјерен и да на одређени начин указује на српску историју и данашње проблеме, а који папа нема у својој колекцији.

"Ја сам добио поклоне и они ће стајати у Председништву, а од његове еминенције господина Паролина сам добио посебно перо. Хоћу ли ја или неко од мојих наследника имати прилику да том оловком нешто тако важно потпише, остаје да се види", рекао је Вучић

Вучић је изјавио да би волео да папа посјети Србију, али је подсјетио да је за то потребна сагласност Српске православне цркве.

На питање новинара да ли је разговарао са поглаваром Римокатоличке цркве о доласку у Србију, Вучић је рекао: "Ви сте питали мене као председника Србије и ја бих волео да папа посети Србију, али за то је потребна сагласност СПЦ, као што знате, тако да је то питање за нашу цркву".

Додао је да је пренио поздраве папи од патријарха Иринеја и да ће по повратку пренијети поздраве папе патријарху Иринеју.

 

Izvor: RTS
Blog