Svijet

Trump započinje izgradnju graničnog zida u rezervatu zaštićenom od UNESCO-a

Kod nacionalnog spomenika Organ Pipe Cactus u južnoj Arizoni, koje spada pod federalno zaštićeno područje divljine i međunarodni rezervat biosfere prepoznat i od strane UNESO-a, započela je izgradnja 30-metarskog graničnog zida.

Zid će proći cijelu južnu stranu kraj nacionalnog spomenika Organ Pipe Cactus, jedne od biološki najraznolikijih regija u SAD-u, piše The Guardian.

Ovaj dio je dugačak 281 kilometar duž američko-meksičke granice, a njegova se izgradnja, kako piše The Guardian, finansira "kontroverznim" sredstvima od vojnih građevinskih projekata.


Ovaj projekat uključuje ​​izgradnju u Teksasu, Novom Meksiku i Arizoni, gdje će granični zid proći kroz tri federalno zaštićena područja. To su Organ Pipe Cactus, nacionalno utočište za divlje životinje Cabeza Prieta i nacionalno zaštićeno područje San Pedro Riparian, mjesto posljednje slobodne rijeke Arizone.

Trumpova administracija smatra da su nove mjere neophodne zbog "nacionalnog vanrednog stanja" koje se odnosi na neovlaštene imigracije u SAD. 

"Zidanje u ovim dragocjenim mjestima bilo bi kolosalna greška i nacionalna tragedija.", rekla je Amanda Munro iz jugozapadnog centra za zaštitu životne sredine. 

Organ Pipe Cactus, koje se nalazi jugozapadno od Tucsona, Arizona, je divljina od 330.000 hektara, a stanište je planinskih lavova, ugroženih pronghorn antilopa i „više vrsta ptica“. To je takođe veoma značajno područje za obližnju naciju Tohono O'odham koja se dugo suprotstavljala Trumpovom pograničnom zidu na zemlji njihovih predaka.

"Koristiće dragocjenu vodu za izgradnju, uništiće mnoge vrste divljih životinja koje će otjerati iz prirodnih staništa, a cjelonoćno svjetlo uništiće vedro noćno nebo", kazao je Kevin Dahl iz Nacionalnog udruženja za zaštitu parkova.

Mnogo se toga promijenilo od 1970-ih, kada je Dahl prvi put posjetio Organ Pipe kao srednjoškolac. U to vrijeme se granica između SAD-a i Meksika lako i često prelazila. "Rendžeri nacionalnog parka hodali bi preko granice i jeli svoj obrok", rekao je Dahl.

U proteklim decenijama, Dahl je bio svjedok dramatičnog porasta militarizacije granica i izgradnje barijera, uključujući kilometre ograde, prilazne puteve i "navale" agenata granične patrole. 

„Podržati ovaj projekt je zločin protiv američkog duha i nanijeće trajnu štetu nacionalnom blagu“, rekao je kongresmen iz Arizone Raúl Grijalva u e-mailu Guardianu. „Kongres mora to zaustaviti.“

Trumpova administracija se odrekla brojnih državnih i saveznih zakona, uključujući Zakon o ugroženim vrstama i Zakon o čistom zraku.

Sudske parnice koje se vode od strane grupe za zaštitu okoline i imigracijska prava mogle bi trenutno zaustaviti izgradnju. Ali, Dah se boji da će biti prekasno. 

"Ovo je jedan od istinskih dragulja pustinje Sonora", rekao je Dahl. "Bilo bi tragedija ako se sve izgubi zbog nepotrebnog i smrtonosnog zida."

 

Frontal

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog