Zanimljivosti

Kraj "Zlatnog doba": Holandski muzej zabranjuje upotrebu ovog termina

Jedan od najprestižnijih muzeja u Holandiji pokrenuo je novu raspravu o kolonijalnoj prošlosti zemlje odlukom da više neće koristiti izraz "Zlatno doba" za opisivanje 17. vijeka kada je zemlja bila na svom vrhu, kako vojna tako i trgovačka sila.

Amsterdamski muzej rekao je da bi u pokušaju da bude "polifoničan i sveobuhvatan" zabranio njegov zajednički opis vijeka u kojem je Holandija  došla na svjetsku scenu.

Muzej je istakao da izraz Zlatno doba ne obuhvata one koji su bili eksploatisani tokom ere u kojoj je Holandija bila na čelu naučnih otkrića i umjetničkih dostignuća.

Tom van der Molen, kustos muzeja iz 17. vijeka, rekao je: „Zlatno doba zauzima važno mjesto u zapadnoj istoriografiji koje je snažno povezano sa nacionalnim ponosom. Ali pozitivne asocijacije pojmom kao što su blagostanje, mir, bogatstvo i nevinost ne pokrivaju naboj istorijske stvarnosti u ovom razdoblju. Izraz zanemaruje mnoge negativne strane 17. vijeka kao što su siromaštvo, rat, prisilni rad i trgovina ljudima."

Muzej je rekao da se taj termin neće koristiti na budućim izložbama.

Tretiranje holandskog kolonijalnog razdoblja u javnim prostorima postalo je predmet žestoke osporavane rasprave posljednjih godina s promijenjenim imenima ulica i postavljenim pitanjima o važnosti statua koje slave vojne heroje iz prošlosti.

Michel Rog, portparol stranke Hrišćansko-demokratske apelacije, rekao je: "Ova promjena termina hiper korektna je ideja amsterdamske elite i zapravo previše smiješna. „Brisanje prošlosti je glupost. Samo objasnite da je zlatno doba imalo i negativne strane. Nema tu ništa loše. Baš kao mali nacionalni ponos. Ni to nije pogrešno."

Kao dio svog koraka za širenjem istorije, Amsterdamski muzej ovog mjeseca održava simpozij o neispričanim pričama iz 17. vijeka. Simpozij će se otvoriti izložbom pod nazivom "Dutch Masters Reviewed".

Judikje Kiers, direktor muzeja, rekla je za dnevni list Het Parool: „Ovo su važni koraci u dugom procesu. Nastavićemo da radimo sa ljudima u gradu na otkrivanju neotkrivenih priča i perspektiva naše zajedničke istorije.“

Rijksmuseum, takođe jedan od najistaknutijih muzeja Holandije, saopštio je da će nastaviti da koristi termin Zlatno doba. Direktor ove institucije, Taco Dibbits, rekao je: "Ime se odnosi na period u istoriji velikog napretka. To ne mijenja činjenicu da priznajemo mračnu stranu ovoga. Rijksmuseum pristupa istoriji iz različitih perspektiva. Na primjer, sljedeće godine otvaramo izložbu o ropstvu."

 


Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog