Politika

Dodik: Ako hoće da prave Republiku BiH neka ne računaju ni na pedalj Republike Srpske

Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) usvojio je Programsku deklaraciju kojom definiše političku poziciju i politiku SDA u narednom periodu.

U Programskoj deklaraciji SDA stoji da je "primarni i dugoročni cilj usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine".

Ovo je izazvalo burne i oštre političke reakcije u Republici Srpskoj.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Programska deklaracija SDA, koja predviđa uspostavljanje "republike BiH" i ukidanje entiteta, ugrožava stabilnost u cijelom regionu.

Dodik je poručio da nikakva "republika BiH" nije moguća i da muslimani, ako hoće da je prave, to mogu na učine na svojih pet kantona kojima upravljaju, te da ne mogu da računaju ni na jedna pedalj Republike Srpske.

"Pokušavam da okupim sve političke partije vlasti i opozicije da napravimo zajednički pristup da se odbaci bilo kakva mogućnost da se SDA pravi bilo kakva zajednička vlast na nivou BiH", rekao je Dodik. 

"Programska deklaracija kojom SDA za primarni i dugoročni cilj postavlja Republiku Bosnu i Hercegovinu sa tri nivoa vlasti, razrađen u takođe usvojenoj Rezoluciji o ustavnoj reformi gdje se navodi da bi izvršnu vlast činili predsjednik i Vlada, dok bi glavni centar bio Sarajevo sa prijeratnom teritorijom, u potpunosti je protivustavna i protivzakonita", ističe profesor ustavnog prava Siniša Karan.

Karan smatra da je ovakva deklaracija direktno usmjerena protiv Republike Srpske.

"To je čisto promjena državnog uređenja sadašnjeg BiH i pretvaranje u jednu unitarnu državu u kojoj bi zapravo bio princip dominacije onog naroda koji je većinski, u ovom slučaju bošnjački i na štetu druga dva naroda. Ona je direktno usmjerena i krši sadašnje ustavno uređenje, direktno usmjerena i protiv Republike Srpske i ona je jedan od najeklatantnijih antidejtonskih radnji i poteza u posljednjih 20 godina", kazao je Karan.

Karan smatra da na ovakvo antidejtonsko ponašanje SDA treba da reaguju svi, pa čak i onaj dio međunarodne zajednice i mentora SDA koji se tobože najviše zalažu za poštovanje Dejtona. Za sada se predstavnici međunarodne zajednice u BiH ne oglašavaju, ali ono što je sigurno je da će dokumente SDA pročitati u Srbiji koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i u kojoj ističu da svako rješenje u BiH mora biti rezultat dogovora tri naroda. Mir i stabilnost su nam najvažniji i svaka vrsta igre oko rušenja dejtonskih principa značila bi velike probleme za svakoga od nas, poručio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Ne želimo na prečac da izlazimo, istrčavamo se izjavama, plašim se da ovaj dokument mnogo važniji nego što bi neko da ga predstavi samo u dnevno-političkom svetlu, ali u skladu sa tim na ozbiljan način ćemo se odnositi prema tom dokumentu i dati svoj sud", istakao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Stranke iz Srpske jednoglasne su osudile ovu deklaraciju SDA. Nikola Špirić iz SNSD-a ocjenjuje da deklaracija SDA, u kojoj nema ni M od multietičnosti, potvrđuje da je na sceni dobro maskiran puzajući šerijat i da pokazuje šta je decenijska želja SDA. Osim što propagira maksimalističke, ratne ciljeve, deklaracija između ostalog služi i Bakiru Izetbegoviću za njegovo jačanje pozicije unutar SDA, smatra Srđan Mazalica.

"Drugo, mislim da on nastoji da radikalizuje političke procese u BiH, da spriječi mogućnost bilo kojeg dogovora koji će rezultirati formiranjem Savjeta ministara, ono što Bakiru Izetbegoviću i njegovoj stranci sada najviše odgovara je ova komotna pozicija Savjeta ministara u tehničkom mandatu", napomenuo je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Osim iz Srpske, na SDA deklaraciju stižu i oštre osude iz hrvatskog korpusa. Odbacujući ciljeve i smjer djelovanja definisane u Deklaraciji SDA, iz HNS-a poručuju da je Deklaracija posebno neprihvatljiva za Hrvate, te za opstanak i stabilnost BiH.

 

Izvor: rtrs/srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog