Svijet

Beč i dalje "najživopisniji" grad na svijetu

Prema godišnjem indeksu koji sastavlja Economist Intelligence Unit (EIU), sestinska kompanija The Economist-a, austrijska prestonica je već drugu godinu zaredom najživopisniji grad na svijetu.

Na indeksu EIU-a, koji rangira 140 gradova prema 30 faktora sjedinjenih u pet kategorija - stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i okolina, obrazovanje i infrastruktura, Beč ima skoro savršenih 99,1 od 100, stavljajući ga odmah ispred Melburna. 

Sidnej i Osaka su na sljedeća dva mjesta u prvih deset u kojima dominiraju australijski, kanadski i japanski gradovi. Veće stope kriminala i užasna infrastruktura su neki od razloga loših rezultata kod gradova poput Londona, Njuorka i Pariza, uprkos njihovim kulturnim i kulinarskim atrakcijama.

Sve u svemu, rezultati su porasli od prošle godine. Sve skupa 27 gradova su postali "živahniji", dok je kod 15 zabilježen pad rezultata. 

Najveće poboljšanje došlo je u San Huanu, glavnom gradu Portorika, koji je napredovao za 20 mjesta, na 69. mjesto, a zahvaljujući velikim ulaganjima u zdravstvo i infrastrukturu nakon razaranja koje su napravili uragani Irma i Maria u 2017. 

Sidnej se popeo za dva mjesta zahvaljujući poboljšanju rezultata u okruženju. Australijski grad radi na borbi protiv uticaja klimatskih promjena, istaknutih u njegovoj strategiji „Održivi Sidnej 2030“. Suprotno tome, pogoršanje zagađenja vazduha uzrokovalo je da se Nju Delhi spusti šest mjesta na 118., a Kairo na dva mjesta na 125. mjesto.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog