Politika

Brus Hičner, učesnik pregovora u Dejtonu: Balkan ne smije biti bojno polje!

Specijalni izaslanik SAD-a treba se uključiti u intenzivan dijalog s političkim i društvenim liderima u BiH o tome kako da na najbolji način izvjesti evoluciju Dejtona.

Došlo je vrijeme za sve u Bosni i Hercegovini, ali i van nje, da više ne nasjedaju na stalne, prečesto izmišljene probleme koje plasiraju politički lideri radi zaštite isključivo njihove moći, poručuje Brus Hičner.

Profesor na uglednom Tafts univerzitetu u Bostonu i učesnik pregovora u Dejtonu, u razgovoru za “Dnevni avaz” komentarisao je izbor Metjua Palmera za specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan.

"Šta god bili formalni razlozi za izbor Palmera, taj čin je implicitno priznanje da region treba veću pažnju i aktivnosti Vašingtona", smatra on.

Dodaje da SAD i EU trebaju napraviti  novi plan za Balkan.

"Taj plan treba biti manje fokusiran na proširenje samo po sebi, a više na projekte koji rješavaju trenutne ključne probleme, poput regionalnih struktura, zakona i institucija, koji su doveli do toga da su balkanske države nefunkcionalne i osuđene na stalnu nestabilnost", navodi.

Hičner ističe i da je sasvim jasno da političari u BiH zloupotrebljavaju dejtonski sistem koristeći izbore i manipulišući s inače prejakim etničkim elementima Dejtona.

"Previše je primjera koji to dokazuju, a posljednji se tiče Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). To je sasvim tipični izmišljeni problem", naglašava naš sagovornik.

Hičner citira i nedavnu Palmerovu izjavu da Dejtonski sporazum nikada nije bio zamišljen kao nepromjenjiv.

"Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan istakao je da je naklonjeniji modelu evolucije, a ne revolucionarnih promjena Dejtona. I to je sasvim tačno. Sada je prilika da se vratimo “aprilskom paketu” promjena Ustava BiH iz 2006. godine. I tada, kao i sada, on bi doveo do efikasnije države, ne na štetu entiteta. EU i NATO dobili bi partnera koji im je potreban kako bi se BiH čvršće integrisala u zapadne strukture", ističe Hičner.

On podsjeća da je naredne godine 25. godišnjica Dejtonskog sporazuma.

"Smatram da bi se specijalni izaslanik SAD, zajedno s EU, ali i drugima koji žele učestvovati i sarađivati, trebao uključiti u intenzivan dijalog s političkim i društvenim liderima u BiH o tome kako na najbolji način izvesti evoluciju Dejtona. Mislim da smo na prekretnici i da se ta prilika ne treba propustiti. Ako ne sada, kada", ističe Hičner.

Aktivnosti Moskve, ističe Hičner, u regionu ne treba ignorisati, već fokus pomjeriti prema promoviranju zajedničkih interesa. 

On naglašava da bi, generalno, Brisel i Vašington morali biti direktniji i odlučniji tokom provođenja svojih inicijativa, a potrebno je i “resetirati odnose Zapada s Rusijom, Kinom i Turskom”.

"Balkan ne treba biti bojno polje na kome se veliki i regionalni igrači nadmeću među sobom jer u toj utakmici, na kraju, svi gube", ističe Hičner.

 

Izvor: avaz
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog