Region

Боцан-Харченко: Улазак Србије у НАТО оправдао би сва њихова звјерства

Амбасадор Руске Федерације у Србији, Aлександар Боцан-Харченко је поручио, у разговору за „Политику”, да су данас услови повољнији него прије за односе Београда и Москве, који се развијају у складу с Декларацијом о стратешком партнерству. Они су, како оцјењује руски амбасадор – у успону без преседана.

Он је истакао да је за евроатлантско освајање овог региона Србија камен спотицања. "Све што су чинили против Србије није било довољно ефикасно. Србија и српски народ нису клекли, земља се обнавља, јачају њени потенцијали. Без обзира на покушаје отимања Косова, Београд је очувао принципијелну и све активнију позицију о овом питању," рекао је амбасадор.

На питање новинара да образложи тврдње да је Москва против рјешења за Косово, јер би у том случају Србија отишла на Запад и у НАТО, а Русија изгубила једино упориште свог утицаја у Европи амбасадор је рекао да Србија јесте упориште Русије, једнако као што Русија јесте и остаће увек српско упориште. Међутим, додао је да је однос Русије према ширењу НАТО-а одавно добро познат и да су посљедице тог ширења подривање безбједности у Европи, стварање линија подјела и наставак политике „завади па владај”.

"Косовско питање посматрамо искључиво у равни проналажења рјешења између Београда и Приштине, без наметања било каквих шема. Из свог искуства вам могу рећи да ниједна шема која је смишљена и наметана споља неће створити неки дугорочни темељ. Рјешење може бити нађено само као резултат дуготрајних преговора и компромиса. И, што је најважније – с полазним координатама у међународном праву. У овом случају то је Резолуција 1244 СБ УН," образложио је Боцан-Харченко.

Он је додао да му није јасан став да би подјела Косова створила преседан у Европи обзиром да је бивша Југославија рашчлањена на све могуће начине и послије свега испада да преседан није било ни комадање СФРЈ, ни СРЈ, ни саме Србије – а да би подјела Косова била преседан.

Такође је рекао да је политика Вашингтона усмјерена ка томе да Русија оде са Балкана и да све земље, међу којима је и Србија, уђу у НАТО. "Шта мислите зашто су тако упорни да Србија уђе у НАТО? Зато што би улазак Србије у НАТО оправдао сва звјерства која је НАТО овде починио", закључио је Боцан-Харченко.

 

Извор: Политика

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog