Vijesti

Šeranić: Razmjena iskustava i ostvarivanje saradnje

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je značaj učešća Srpske na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu u Kopenhagenu u razmjeni iskustava i osvarivanja saradnje u različitim projektima.

"Ovaj sastanak je dobra prilika da sa drugim kolegama koji vode zdravstvene sisteme u Evropi ostvarimo adekvatnu saradnju, da se i mi njima predstavimo, ali i da razmotrimo i dogovorimo neke buduće projekte", rekao je Srni Šeranić, koji na 69. sjednici Regionalnog komiteta za Evropu Svjetske zdravstvene orgnizacije u Kopenhagenu predvodi delegaciju BiH.

"U fokusu rada četvorodnevne skupštine je analiza aktivnosti koje Svjetska zdravstvena organizacija imala imala i provodila u skladu sa politikom razvoja do 2020. godine. U tom kontekstu 2012. godine smo i mi radili našu politiku zajedničkog unapređenja zdravlja stanovništva u Republici Srpskoj, koja traje do 2020. godine", rekao je Šeranić.

On je dodao da je plan da se kroz aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu zajednički definišu dalje aktivnosti na unapređenju zdravlja u Republici Srpskoj i BiH, shodno održivim ciljevima UN.

Na marginama sastanka u Kopenhagenu, Šeranić je imao sastanke sa direktorom UN fonda za populaciju, zatim sa delegacijama Italije i Slovenije, u okviru kojih je imao priliku da predstavi aktivnosti i projekte planirane u narednom periodu, te da sa njima razmijeni iskustva.

Šeranić je danas učestvovao i u glasanju za izbor novog direktora Kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije, za kojeg je izabran Hans Kluge, s kojim je Ministarstvo uspješno sarađivalo dok je obavljao funkciju direktora Odjeljenja za zdravstvene sisteme i javno zdravstvo Regionalne kancelarije za Evropu SZO.

Hans Kluge i Alen Šeranić

"Bilo je riječi i o aktivnosti koje u Republici Srpskoj slijede povodom usvajanja strategije za stara lica, odnosno strategije seksulanog i reproduktivnog zdravlja, koje će se uskoro naći i na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske", rekao je Šeranić.

 

Izvor: Srna 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog