Svijet

Amerika podnijela tužbu protiv Snoudena

SAD su podnijele tužbu protiv bivšeg saradnika američke Nacionalne agencije za bezbjednost (NSA) Edvarda Snoudena koji je 2013. objelodanio tajne dokumente o telefonskom prisluškivanju i internet nadzoru američkih službi, navodeći da njegova nova knjiga krši sporazum o neotkrivanju povjerljivih informacija.

Američko ministarstvo pravde navelo je da je Snouden objavio svoje memoare a da ih prethodno nije podnio na uvid obavještajnoj službi, dodajući da i govori koje drži Snouden krše ugovor o povjerljivosti.

Podsjećamo da je Edvard Snouden nedavno najavio objelodanjivanje najtajnijih dokumanata u istoriji. Snouden je tada rekao da će se knjiga naći u bibliotekama 17. septembra u više od 20 zemalja i detaljno će objasniti kako je i zašto bivši agent CIA-e i ugovaratelj NSA odlučio otkriti planove američke vlade za masovni nadzor širom svijeta i SAD-a, koji uključuju telefon za praćenje pozivi, tekstualne poruke i e-poruke.

Kako prenosi Rojters, Snouden, koji od 2013. godine živi u egzilu u Rusiji, izjavio je za američki CBS da se SAD nisu saglasile da mu daju odbranu od javnog interesa, što bi mu omogućilo da pokuša da dokaže da je njegovo objavljivanje informacija bilo za opšte dobro.

On tvrdi da američka administracija želi da protiv njega pokrene drugu vrstu procesa.

"Žele da koriste posebne procedure, da mogu da zatvore sudnicu i da javnost ne može da zna šta se dešava. Ne žele ni porotu koja bi mogla da razmotri motive onoga što sam učinio", kazao je Snouden.

Snouden kaže i da nije teško dokazati da je prekršio zakon objavljivanjem dokumenata 2013. godine, ali tvrdi da administracija nije uspjela da pokaže da je nanio štetu nacionalnoj bezbjednosti.

 

Izvor: Nezavisne
Foto: Laurence Topham/The Guardian 

 

Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog