Zanimljivosti

10 najljepših građevina novog doba

Ovo je lista koja prikazuje raznolike arhitektonske ljepote širom svijeta. Neki će raspravljati o propustima ali svi će se složiti da je ovo popis dostignuća koja jednostavno morate vidjeti ukoliko budete imali priliku.

Elbphilharmonie Hamburg, Njemačka (2016)

Ova građevina  je primjer arhitektonske virtuoznosti. Od zakrivljenog ulaza na pokretnim stepenicama preko tunela prošaranog šljokicama do ručno pravljenih staklenih svjetiljki, svaki njen dio izgleda kao čudo koje se mora posjetiti da biste doživjeli ono o čemu vam pričaju. 

UTEC university campus, Lima, Peru (2015)

Ogromne betonske ploče idu cijelom dužinom zgrade, podupirući laboratorije i učionice. Intimne izdignute terase stvaraju primamljivi prostor na otvorenom za sjedenje i upoznavanje, i prilagođen je vanjskim okolnostima lokalne klime.


Vasconcelos Library and Botanical Gardens, Meksiko Siti, Meksiko (2007)

Odlazak u potragu za knjigom nikad nije bio uzbudljiviji. Ulazeći u uzvišenu dvoranu biblioteke Vasconcelos Alberta Kalacha, nemoguće je ne biti zadivljen visećim  policama koje se penju na obje strane, stvarajući vrtoglavu metropolu knjiga Blade Runner. Područja za čitanje su obasjana prirodnom svjetlošću na ivicama zgrade, s pogledom na botaničke vrtove. 


Casa da Música, Porto, Portugal (2005)

Ova građevina je jednim dijelom prekrivena kolažom materijala od drveta sa pozlaćenim zlatom, a drugim dijelom tradicionalnim ručno oslikanim portugalskim pločicama.

 21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa, Japan (2004)

Ovaj minijaturni grad umjetnosti je sastavljen od kompleksa galerija i društvenih objekata različitih dimenzija smještenih u paviljonima čineći tako lavirint kroz koji posjetioci mogu lutati. Građen je delikatnošću i preciznošću koja se rijetko može naći u drugim građevinama. 


High Line, Njujork, US (2009)

Nijedan pejzažni projekat nije pokrenuo toliko imitatora kao što je High Line, transformacija napuštene uzdignute željeznice u javni park duž zapadne strane Manhattanskog okruga. Njegova prava snaga leži u pružanju posjetiteljima drugačije perspektive grada, omogućujući ljudima da “lebde” iznad njegovih ulica.


Seattle Central Library, US (2004)

Uz ponovno prepoznavanje važnosti knjiga u vrijeme kada je njihova budućnost dovedena u pitanje ova biblioteka je otvorena, odvažna, zanimljiva i predstavlja sjajan model urbane biblioteke 21. vijeka.


Neues Museum, Berlin, Njemačka (2009)

Muzej Neues je pravi primjer obnove, popravke i podebljanih novih dodataka. Na ovom mjestu je izgrađena zgrada 1855. godine i bombardovana tokom rata, pa je renovirana a tamo gdje više nije preostalo ništa za obnovu, uvedeni su novi elementi u sličnom obliku, npr. veličanstveno središnje stubište. 


Grand Parc, Bordeaux, Francuska (2016)

Ovom građevinom francuske arhitekte pokazale su kako se novi život može udahnuti u “bolesne betonske kule”. Vodili su se filozofijom: „Nikada ne rušite, nikada ne uklanjajte, uvijek dodajte, transformišite i ponovo upotrebljavajte!“ 


Tate Modern, London, UK (2000)

Majka svih transformacija potkrovlja, Tate Modern bila je jedna od najpoznatijih zgrada koja samim pogledom na nju ostavlja bez daha. Fino usklađena sa duhom mjesta, postavila je standard za maštovitu ponovnu upotrebu industrijske infrastrukture u naredne dvije decenije - i, najvjerovatnije, ostatak vijeka.


Izvor: The Guardian
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog