Region

Кинески и српски полицајци заједно патролирају Београдом

Презентацији мјешовите патроле припадника МУП-а и припадника кинеског Министарства јавне безбједности присуствовали су министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Стефановић је рекао да ће српско-кинеске патроле бити распоређене на више локација у Београду - у Кнез Михаиловој улици, на Калемегдану, на Тргу републике, у блоку 70 и на аеродрому „Никола Тесла”.

Појаснио је да су патроле формиране према споразуму које је у Београду потписао са кинеским министром јавне безбједности Џаом Кеџијем и додао да ће у оквиру пилот пројекта, шест полицајаца из Кине за сада смјењивати у патролама у Београду, Новом Саду и Смедереву.

Видећемо како ће се одвијати пилот пројекат, а ако буде потребно, мешовите патроле бити формиране и у другим градовима у Србији”, рекао је Стефановић.

Захвалио је кинеским колегама што су, како каже, препознали потребу да се заједничким радом српске и кинеске полиције олакша комуникација великом броју кинеских туриста који долазе у нашу земљу.

„Имајући у виду да је број кинеских туриста у порасту и да су у Србији убедљиво на првом месту по бројности, јасно је због чега су ове патроле потребне”, истакао је министар.

Стефановић је нагласио да српски и кинески народ везује челично пријатељство и да Србија никада неће заборавити да је Кина била уз њу и у најтежим тренуцима.

Како је рекао, Кина и данас снажно подржава виталне националне интересе Србије и све њене најважније националне интересе.

''Захваљујући нашим председницима, Александру Вучићу и Си Ђинпингу, успостављено је снажно стратешко партнерство наше две земље које је довело до великих кинеских инвестиција у Србију, које су омогућиле нова радна места и побољшање наше економије'', рекао је Стефановић и захвалио Кини што је препознала Србију као поузданог и искреног партнера.

Додао је да је посебно поносан на сарадњу двије земље у области јавне безбједности и захвалио је министру Кеџију који је, како је истакао, био први кинески министар полиције који је посјетио Србију.

„Активности попут увођења заједничке патроле показују колико је безбедност важна и колико пажње придајемо нашој сарадњи. Српски и кинески полицајци ће заједно патролирати и помоћи да јавна безбедност буде боља и да разумевање између наших грађана буде боље”, навео је Стефановић.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо оценила је да се свеобухватно стратешко партнерство Србије и Кине брзо развија последњих година и да су све интензивније размјене грађана.

Чен је навела су у циљу боље безбjедности грађана двије земље, кинеска и српска влада одлучиле су да формирају заједничке полицијске патроле што, како је рекла, показује да је сарадња Србије и Кине достигла нови ниво.

''Кинески полицајци ће успостављањем хитне телефонске линије за пријаве на кинеском језику и обиласком места где живе кинески држављани, обиласком кинеских предузећа и институција, помагати српској полицији како би се обезбедила још боља сигурност грађана Кине'', рекла је Чен.

Амбасадорка је навела да је од ступања на снагу безвизног режима између Кине и Србије порастао број кинеских туриста који посећују Србију и нагласила да ће заједничке патроле бити непосредно служби кинеских туриста, да ће ојачати њихов осећај сигурности и унијети нову виталност у сарадњи двије земље у области туризма.

''Верујем да кинески полицајци неће бити само чувари безбедности него и амбасадори нашег пријатељства и да ће њихов долазак још више приближити наше две земље. Очекујемо да ће се и одважни српски полицајци у блиској будућности појавити на улицама у Кини'', рекла је амбасадорка.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog