Zanimljivosti

10 najnevjerovatnijih pećina svijeta (FOTO)

Pećine su same po sebi čudo prirode, a unutar njih se kriju raznovrsne zanimljivosti. Bilo da vas fasciniraju ovakvi prirodni fenomeni samo zbog svog mističnog izgleda, bilo da ste podstaknuti znatiželjom da otkrijete tajne koje se kriju unutar njihovih "bedema", svakako nećete ostati razočarani, i doživjećete svojevrsnu avanturu.

1. Benagil, Portugal

Prelijepe morske pećine koje posjetioce ne ostavljaju ravnodušnima. Postoje mnogobrojni izleti brodićima koji vode do ovih pećina, a ono što najviše oduševljava jeste činjenica da se ovde nalazi i prelijepa plaža.


2.Modra špilja, Hrvatska

Nalazi se na ostrvu Biševo i izgleda potpuno nestvarno. Plava nijansa je rezultat prelamanja svjetlosti. Pećina ima dva otvora, jedan manji, vještački produbljen, kroz koji može proći čamac na vesla i taj otvor nema uticaja na rasvjetu u pećini. Drugi otvor je poput svoda i mnogo je širi, nalazi se na južnoj strani pećine ispod nivoa mora, tako da kroz njega prodire sunčeva svjetlost i pećini daje fascinantan, "modri", izgled.


3.Karlsbad pećine, SAD

Nalaze se u sklopu nacionalnog parka u Novom Meksiku i ima ih više od stotinu. U najvećoj pećini je "velika prostorija" ("Big Rum") koja je duža od jednog kilometra.


4. Kristalne pećine, Island

Nastale su tako što se vijekovima unazad glečerski led spuštao niz padine vulkanskog masiva preko glečera i pod velikim pritiskom se iz njega potiskivao vazduh, stvarajući blistave kristalne cjeline, gotovo bez mjehurića.


5. Batu pećine, Malezija

Na samo 20 minuta vožnje od Kuala Lumpura nalaze se ove nesvakidašnje pećine unutar kojih se nalazi hram. Kompleks se sastoji od tri glavne pećine i nekoliko manjih, ali ono na šta treba da se pripremite jeste "izazov" od 272 stepenika u duginim bojama koji vode do vrha.


6.Fingal pećina, Škotska

Šestougaoni redovi kamenja formirani prije više miliona godina uslijed vulkanskih erupcija čine nesvakidašnji izgled ove pećine i pravo su čudo prirode. Ova pećina se nalazi na ostrvu Stafa koje je nenaseljeno. Zanimljivo je da je poznata grupa Pink Flojd jednu od svojih prvih i neobjavljenih pjesama nazvala po ovoj pećini.


7. Ajsrizenvelt, (ledena pećina), Austrija

Nalazi se nedaleko od Salcburga na Alpima i smatra se najvećom ledenom pećinom na svijetu. Do njenog zvaničnog otkrića, krajem 19. vijeka bila je poznata samo lokalnim mještanima koji su je se plašili vjerujući da njen ulaz označava vrata samog pakla.


8. Vaitomo pećine, Novi Zeland

Poznate su i kao svjetleće pećine i to zahvaljujući svojim stanovnicima. Naime, ove pećine naseljavaju svici koji prekrivaju svod dajući unutrašnjosti pećine magični odsjaj prelijepog zvjezdanog neba.


9. Plava pećina, Kapri

Na italijanskom ostrvu Kapri nalazi se ova predivna morska pećina koja je jedan od simbola ostrva. Unutrašnjost pećine, od koje zastaje dah, nestvarnu nijansu duguje kristalno plavoj boji vode protkanoj srebrnkastim odsjajem.


10. Son Dong pećina, Vijetnam

Visoka je više od 200 metara, široka 150 metara i 5 kilometara dugačka. Smatra se najvećom pećinom na svijetu.


 

Izvor: Blic
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog