Vijesti

Šepić: Predsjedništvo BiH hitno da formira akcioni tim zbog Trgovske gore

"Predsjedništvo BiH mora hitno formirati akcioni tim zbog Trgovske gore", poručio je Senad Šepić, koordinator Inicijative Trgovska mora - reci, ne može i predsjednik Nezavisnog bloka.

Naime, BiH ne želi nuklearni otpad u Trgovskoj gori koji predstavlja opasnost i za ljude i za prirodu, a Hrvatska i Slovenija imaju obavezu zbrinuti svoj dio otpada iz Krškog do 2023. godine.

Šepić je u saopštenju istakao da je sada ključni trenutak da bh. strana učini sve kako bi spriječila izgradnju tog odlagališta.

"Predstavnici vlada Slovenije i Hrvatske najavili su da će krajem ovoga mjeseca donijeti odluku o lokaciji za izgradnju nuklearnog i radioaktivnog otpada iz elektrane Krško. Ovo su ključni trenuci kad bosanskohercegovačka strana mora učiniti sve kako bi spriječila izgradnju tog odlagališta na lokalitetu Trgovska gora, uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom.", poručio je Šepić.

On je naglasio i da sve institucije BiH moraju do kraja ovog mjeseca da utvrde dosadašnje zvanične odluke protivljenja izgradnje odlagališta, te da pošalju poruku da ne prihvataju nuklearni otpad na granici BiH.

"Smatramo da sve institucije Bosne i Hercegovine, posebno do 30. septembra ove godine imaju obavezu utvrditi ili ponovo potvrditi dosadašnje zvanične odluke protivljenja izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori i time ponovo poslati poruku da nećemo prihvatiti nuklearni otpad na granici BiH.

Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine u domovini i dijaspori, komšije iz Hrvatske koje bi na bilo koji način ugrozila igradnja odlagališta nuklearnog otpada, institucije svih nivoa, NVO, političke stranke i građane da na sve načine pojačaju legitimne i legalne akcije protivljenja izgradnji nuklearnog otpada i da, ako to dosada nisu, potpišu peticiju “Trgovska mora, reci NE MOŽE” (https://trgovskamora.com/). Izražavamo riječi zahvalnosti svima koji su to do sada uradili i na bilo koji način izrazili svoje protivljenje ugrožavanju Nacionalnog i Parka prirode Una i protivljenju ugrožavanja oko 300 000 ljudi koji žive u ovom području, u oba bh. entiteta.", stoji u saopštenju.

Šepić je uputio poziv Predsjedništvu BiH da formira akcioni tim za Trgovsku goru, te pozvao zemlje članice EU i njihove ambasade, kao i cijelu međunarodnu zajednicu da se aktivno uključe u ovaj problem.

“Posebno, upućujemo poziv Predsjedništvu BiH da napokon formira akcioni tim za Trgovsku goru, kojeg će činiti predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, jer kao nadležna institucija za vanjsku politiku BiH vlastima u Republici Hrvatskoj mora jasno predočiti, jedinstven stav o protivljenju Bosne i Hercegovine po pitanju izgradnje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori. Iako se u javnosti primjećuje nedopustivo ignorisanje hrvatske strane, krajnje je vrijeme za opću i frontalnu akciju od strane Bosne i Hercegovine” izjavio je Šepić.

 

Frontal

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog