Svijet

Si Điping otvorio novi aerodrom u Pekingu (VIDEO)

Kineski predsjednik Si Đinping danas je zvanično otvorio novi aerodrom "Daxing" u Pekingu, objavila je kinseska agencija Xinhua.

Ceremoniji otvaranja pristustvovali su i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsjedavajući Centralne vojne komisije.


Ovo je jedan od najneobičnijih aerodroma na svijetu čija je izgradnja koštala 11 milijardi dolara, a koji je udaljen oko 46 kilometara od Pekinga. Aerodrom ima četiri piste a djelo je arhitekte iračkog porijekla Zahe Hadid. 

„To je najveće integrisano saobraćajno čvorište na svijetu“, rekao je Bai Henghong, direktor projekta "Peking Daxing International Airport".

„Zgrada terminala ujedno je i najveća zgrada građena na svijetu sa bešavnom čeličnom konstrukcijom, a može se pohvaliti i prvim svjetskim dizajnom dvostrukih paluba.“

Daxing predstavlja najveći terminal na svijetu smješten u jednoj zgradi, a očekuje se da će do 2025. godine primiti 170 miliona putnika.

Trenutno je međunarodni aerodrom "Peking Capital" drugi najprometniji aerodrom na svijetu, nakon Atlante u Sjedinjenim Državama.

 

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog