Republika Srpska

Јумко у Дрвару отвара погон - посао за 100 радника

Фабрика за производњу тканине, конфекције и трикотаже Јумко из Врања, почетком новембра, у Дрвару ће отворити производни погон, у коме ће бити запослено 100 радника.

Из Дрвара поручују - ова инвестиција од пресудног је значаја, јер представља огроман искорак ка главном циљу Срба повратника у овај крај - останку и опстанку на вјековним огњиштима.

Први дио помоћи које је Србија, након посјете предсједника Александра Вучића намијенила Дрвару, већ је стигао.

Нова радна мјеста, у погону Јумка који ускоро почиње са радом, од непроцјењивог су значаја за Дрварчане.

- Једва смо ово дочекали, с обзиром на ситуацију каква је, да људи не раде, и да млађи свијет одлази. Ово је веома позитивно - каже Дрварчанин Здравко Трнинић.

Милева Трнинић додаје да је добро да се у Дрвару дешава нешто позитивно и добро за грађане.

- Као у свакој другој средини, ово ће и овдје добро доћи. Незапосленост је велика па је отварање овог погона битно за и за егзистенцију сваког човјека који се нађе у том погону - истиче Саша Шкрбић.

Технички детаљи у вези са регистрацијом фирме и реконструкцијом објекта у ком ће погон бити смјештен већ су договорени.

Како је најављено, погон Јумка са радом почиње у новембру. Конкурс за радна мјеста биће отворен наредне седмице, а 90 одсто запослених биће жене.

Радослав Трајковић, генерални директор Јумка, нагласио је да ће једна обука трајати 3-6 мјесеци, те да ће радници који ће вршити обуку доћи у Дрвар, а жене из Дрвара ићи ће и у Врање како би могле да виде технологију.

Већина Дрварчана запослена је у дрвопрерађивачким предузећима, која се углавном ослањају на мушку радну снагу.

Управо то што ће већина запослених у погону Јумка бити жене од посебног је значаја, истичу из руководства општине Дрвар.

- Пошто је у Дрвару био претходних година велики проблем запошљавање женске радне снаге, то ће нам пуно значити, јер  ћемо збринути неких стотину породица у наредном периоду - наводи Милан Кунић, предсједник СО Дрвар.

Србија је као помоћ Дрвару обезбиједила и два милиона марака, које ће бити уложене у реконструкцију градског водовода и уличне расвјете.

Међутим, један од циљева општинске управе је обнова и изградња пословне инфраструктуре, као и јачање малих и средњих предузећа.

Дио средстава биће уложен у прву фази уређења пословне зоне "Млин" гдје ће бити асфалтиран приступни пут, а зона у потпуности ограђена.

Ово ће бити наредни корак у привлачењу потенцијалних инвеститора, који би у овом граду отворили нова радна мјеста.

 

Извор: РТРС 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog