Svijet

Преминуо бивши француски предсједник Жак Ширак

Бивши предсједник Француске Жак Ширак преминуо је у 86. години живота, преносе француски медији позивајући се на чланове његове породице.

- Жак Ширак је преминуо јутрос у кругу својих најближих, мирно - преносе медији ријечи Шираковог зета Фредерика Сала-Баруа.

Жак Рене Ширак рођен је у Паризу 29. новембар 1932. године, био је предсједник Француске у два мандата.

Први пут стао је на чело Француске 17. маја 1995 и обављао дужност предсједника до 16. маја 2002. године, а други пут од 17. мај 2002 до 17. мај 2007.

Преиј тога био је градоначелник Париза. Његов претходник на мјесту предсједника Француске био је Франсоа Митеран, а наслиједио га је Никола Саркози.

Био је један од свјетских државника који је заговарао бомбардовање војних снага Републике Српске и бомбардовање Србије, 1999. године. Упркос томе, сматра се да је управо Ширак ставио вето на бомбардовање београдских мостова.

У оквиру првог предсједничког мандата, 2001, боравио је у Београду гдје је отворио обновљени Француски културни центар демолиран у данима НАТО бомбардовања 1999. године.

Ширак је био и један од најистакнутијих гостију на прослави шездесетогодишњице побједе над фашизмом у Москви 2005. године. Том приликом открио је и споменик Шарлу де Голу.

Иначе, 2011. године је осуђен на условну казну од две године због злоупотребе државних фондова и сукоба интереса у вријеме док је био градоначелник Париза.

 

Извор: sputniknews.com 

 

Twitter
Anketa

Da li stanovnicima Republike Hrvatske treba uvesti karantin u trajanju od 14 dana pri ulasku u BiH kao što je Hrvatska uvela stanovnicima BiH?

Rezultati ankete
Blog