Kultura

Cekovića kuća: Hram kulture i umjetnosti Pala

Cekovića kuća je proglašena nacionalnim spomenikom 2004. a rekonstruisana je 2007. godine. Ovaj objekat zajedno sa crkvom u Palama predstavlja najprepoznatljivije simbole Pala.

Ljetnikovac  bogate, pravoslavne, trgovačke porodice Ceković krasi pejzaž na obronku Kalovitih brda, u čijoj blizini protiče rijeka  Miljacka. Bračni par Risto i Vasilija Ceković počeli su gradnju svog ljetnikovca u Palama 1902. a završili 1915. godine. Imali su šestoro djece, od kojih je kraj Drugog svjetskog rata dočekalo samo njih dvoje: Petar i Milojka. Obzirom da nijedno od njih nije imalo djece, Milojka je, uoči građanskog rata 1992. godine ljetnikovac zavještala Mitropoliji dobrobosanskoj.


Prije Prvog svjetskog rata tu je stanovao austrijski oficir, a u toku rata izbjeglice, da bi se nakon toga objektu vratila prvobitna namjena, to jest u njegovo prizemlje je smještena trgovina kućnih potrepština.

Objekat je podijeljen na prizemlje, sprat i potkrovlje. U prizemlju se nalazi galerija, vinoteka i kafe, a na spratu muzej sa vrijednim eksponatima, namještajem i dragocjenostima koje su se decenijama donosile u kuću i sačuvale od propadanja. Osim izloženih djela, u kući se održavaju koncerti klasične muzike i književne večeri.


U Cekovića kući u Palama je 20.septembra 2010. godine otvoren Memorijalni muzej Mitropolije dobrobosanske. To je prvi muzej koji su Pale imale od svog postojanja.

Muzejsku postavku čine: namještaj, stare knjige, umjetničke slike, porodične fotografije... Posebno interesantni su dnevnici sa kraja 19.vijeka koje je Milojka Ceković vodila od 1929. do 1935. godine o životu srpske građanske porodice. Drugi dio muzeja čine ikone sa ikonostasa Crkve Sv.Petra i Pavla u Nišićima (rad Špire Bocarić) i likovna djela Vojislava Damjanovića.  


Priča o porodici Ceković  je u stvari priča o nestanku jedne građanske porodice, koja je nesumnjivo doprinijela Palama, ali i okolini u pozitivnom  i duhovnom smislu obzirom da je autentična i kao takva sačuvana kroz vrijeme.


 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog