Svijet

Održana najveća vojna parada u istoriji Kine (FOTO)

U Pekingu je održana najveća vojna parada u njihovoj istoriji u kojoj je učestvovalo gotovo 15.000 vojnika Narodnooslobodilačke vojske Kine, 580 jedinica tehnike, 160 aviona i helikoptera.

Kamioni s oružjem uključujući raketu sposobnu za nuklearnu odbranu američkih protivrakemtnih sistema projurili su u utorak kroz Peking dok je Komunistička partija proslavila 70. godišnjicu moći vojnom paradom koja je svoj nastup smatrala sve ambicioznijom globalnom silom, piše AP.

Vojska je pokazala najnaprednije kinesko naoružanje, od kojih su neka prikazana po prvi put, dok su redovi vojnika marširali pored predsjednika Si Đinpinga i drugih vođa na Trgu Tiananmen, simboličkom političkom srcu zemlje. Hiljade građana mahalo je kineskim zastavama.

"Nijedna sila ne može poljuljati status naše velike otadžbine i nijedna sila ne može zaustaviti napredak kineskog naroda i kineske nacije", rekao je Si, obučen u sivu Mao jaknu, u govoru na nacionalnoj televiziji.

1. oktobra 1949. godine, osnovana je Narodna Republika Kina na čelu sa tadašnjim vođom Mao Cedungom, a nakon građanskog rata. Si je svoj govor održao na istom mjestu kao i Mao 1949. godine.

Na paradi je predstavljena supersonična strateška krstareća raketa Dongfeng-17, letjelica sposobna za nuklearni pogon, za koju strani analitičari kažu da je dizajnirana tako da manevrira velikom brzinom kako bi izbjegla proturaketnu odbranu.

Vjeruje se da će druga prikazana raketa, Dongfeng-41, imati domet do 15 000 kilometara, što bi činilo vojnu raketu sa najvećim dometom na svijetu. Analitičari kažu da bi moglo biti u stanju nositi čak 10 bojevih glava za gađanje  odvojenih ciljeva.

Vojna parada na Trgu Tjenanmen u Pekingu trajala je 80 minuta i na njoj je prikazana kineska vojna tehnika razvijena u posljednjih 70 godina.  

 

 

Frontal
Foto: apnews.com

 

 


Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog