VIDEO

Nesuđeni Zvezdin golman koji je prodao 400.000 ploča (VIDEO)

Branio je za OFK Beograd, onda za reprezentaciju. Htio je i u Zvezdu, ali nije smio. Zato je bio u najboljoj generaciji kluba TSV 1860 Minhen. A i njegove pjesme bile su hit. Petar Radenković „Radi“ napunio je 85 godina.

U nekim davnim vremenima, fudbalski klub TSV 1860 Minhen u Petru Radenkoviću nije imao samo vrhunskog golmana. Klub koji je u međuvremenu spao na učešće u Trećoj njemačkoj ligi je u svojim redovima imao pravog šoumena. Radenković je 1965. godine čak snimio i veliki hit – „Bin i Radi, bin i König“ (Ja sam Radi, ja sam kralj). Pjesma je na hit-listama dospjela na vrlo visoke pozicije, a singl je prodat u 400.000 primeraka.

Bio je to jedan od prvih fudbalera koji je sebe vidio i kao pravog zabavljača. Išao je na turneju i sa legendarnim Rojem Blekom. Roj Blek, rođen kao Gerhard Helerih, bio je velika zvijezda i posebno veliki miljenik žena. Radenkovića su svi zvali samo „Radi“. On se urezao u srca mnogih prijatelja fudbala.

„Sve je super, sve je u najboljem redu“, rekao je agenciji dpa koja ga je pozvala telefonom da mu čestita 85. rođendan. No, zbog raznih obaveza nije imao mnogo vremena za telefoniranje.

Nije smio da pređe u Zvezdu?

„Radi“ je poslije Drugog svjetskog rata bio golman OFK Beograda i jugoslovenske reprezentacije. Godine 1956, na Olimpijskim igrama u Melburnu je sa reprezentacijom osvojio srebrnu medalju. Poslije toga je htio da pređe u Crvenu Zvezdu, ali to nije smio – priča se da je zato na brzinu riješio da sjedne u voz i ode za Njemačku.

Poslije jedne sezone u Vormatiji iz Vormsa, trener Maks Merkel ga je odveo u „Lavove“ iz Minhena. I njih je zapravo htio da odmah napusti. Razlog za to je ovako opisao: „za vrijeme posjete Oktoberfestu, sjedili smo u šatri, lijevo od mene Rudi Brunmajer, koji je popio tri krigle. Desno je bio Fonsi koji je popio sedam krigli. Mislio sam: bože, kakva li je ovo ekipa!“

No, bila je to najuspešnija ekipa u istoriji kluba TSV 1860: pobjednica Kupa Njemačke 1964, finalista Evropskog Kupa pobjednika kupova 1965. Protiv Vest hem junajteda, prvak Njemačke 1966. Radenković je bio dio tima u to vrijeme. Franc Bekenbauer je jednom rekao da je „Radi“ za njega jedan od najboljih golmana svih vremena.

„Ja sam Radi, jajaja…“

I onda je 1965. godine čak Raduijeva pjesma dospjela na hit-liste. „Naravno da je slušam i danas“, rekao je, „ponekad i na internetu“. U pjesmi ovaj golman poznat po čestom izlaženju iz kaznenog prostora kaže: „Ja sam Radi jajaja, ja sam kralj jajaja, a fudbalski teren je moje carstvo“.

Van fudbala i uticaja fudbala nije imao toliko poslovne sreće – na primjer, u ugostiteljskoj karijeri. Ali, prebolio je to, kao što je pjevao još 60-ih godina: „Lopte se ne bojim mada se ponekad preznojim, samo nek je ispale, hvatam je od šale“.

 

Izvor: dw.com 
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog