Kultura

Промовисан други дио трилогије "Солунска 28" Нелета Карајлића

Синоћ је у Београду промовисана књига "Солунска 28 - о пријатељству и издаји" Нелета Карајлића.

Књига је посвећена људима и догађајима који су пролазили кроз дорћолску кућу током њемачке окупације Београда у Другом свјетском рату.

Ова књига представља други дио трилогије "Солунска 28", а објавила ју је београдска издавачка кућа "Лагуна".

Карајлић је рекао Срни да нова књига представља "наставак саге о једној кући у једном граду кроз 20. вијек".

- Она обухвата другу генерацију породице Јанковић која је успјела да се скући на том мјесту, а коју је као и прву генерацију сачекао још један велики свјетски рат - то је био Други свјетски рат - навео је он.

Карајлић је уочи промоције рекао и да се главна дешавања у том дјелу, углавном, односе на Београд у току њемачке окупације од 1941. године до 1944. године.

- Оно што је мени било најзанимљивије јесте да у том грозном, стравичном периоду који је један од најтежих периода у историји Београда, проникнем у људске душе, да видим на који начин људи функционишу у таквим, ванредним условима -рекао је он.

Директор "Лагуне" Дејан Папић истакао је да је ријеч о изузетном дјелу у коме је аутор, како је навео, доказао колики је таленат за књижевност.

Према његовим ријечима, "Лагуна" је, када јој је био понуђен рукопис те књиге за објављивање, схватила о чему се ради.

- Као да сте добили премију на лутрији, али тек када почнете да је читате видите колико износи - рекао је Папић.

Професор београдског Филолошког факултета Тања Поповић рекла је да када узмете ту књигу у руке и почене да је читате "просто не можете да је оставите".

Ненад Јанковић, познат као Неле Карајлић, рођен је у Сарајеву 11. децембра 1962. године.

Током осамдесетих година прошлог вијека био је познат као један од оснивача покрета "Нови примитивизам", пјевач групе "Забрањено пушење" и актер популарне "Топ листе надреалиста".

 

Извор: срна
Blog