Politika

Zornić isključen iz SDP-a, Mijatović napustio sjednicu jer "niko ne preuzima odgovornost za nastalu štetu"

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović napustio je jučerašnju sjednicu Predsjedništva SDP-a BiH koja je održana u Gradačcu zbog razilaženja s ostalim prisutnima kada je riječ o slučaju Enver Zornić.

Predsjedništvo stranke je naknadno saopštilo da su donijeli odluku o isključenju Zornića, ali i svih članova SDP-a koji su pravosnažno osuđeni pred sudom.

Mijatović je za portal Klix.ba rekao kako se na dnevnom redu, koji su članovi partije dobili prije nekoliko dana, na početku nije nalazila tačka vezana za slučaj Zornić, ali se na njegovo insistiranje ova tačka zajedno s razmatranjem statusa predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damira Mašića ipak našla na dnevnom redu.

"Ja sam insistirao da ovo bude prva tačka dnevnog reda, ali je usaglašeno na kraju, nakon rasprave, da ipak bude posljednja. Kada smo došli do te tačke, iznijeli smo svoje stavove, a ja sam još jednom tražio od predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damira Mašića da podnese ostavku iz moralnih razloga zbog toga što je ovo najveća šteta koju je SDP pretrpio u zadnje vrijeme", kazao je Mijatović istakavši da je imenovanje Zornića kardinalna greška za koju niko ne želi preuzeti odgovornost.

On dodaje kako je većina članova Predsjedništva SDP-a učestvovala u diskusiji osim njega, Lane Prlić te članova iz Goražda i Banje Luke. Kaže kako je "očigledno stav SDP-a da se ne mijenja status Damira Mašića uprkos insistiranju jednog dijela ove partije".

"Govori se kako oni nisu znali za prošlost Envera Zornića iako je Irfan Čengić prije imenovanja upozoravao da čovjek ima veze s ratnim zločinima. Kada sam vidio kakvo je raspoloženje, odlučio sam napustiti sjednicu. Ja smatram da je moja moralna i ljudska odgovornost da razmislim šta i kako dalje. Tražili smo od GO SDP-a Banja Luka da za danas zakaže hitnu sjednicu na kojoj ćemo svi zajedno donijeti odluku kud, šta i kako dalje", istakao je potpredsjednik SDP-a.

Podsjetimo, Enver Zornić, koji je zbog presude za ratne zločine smijenjen sa funkcije direktora Toplana Sarajevo, bio je kadar SDP BiH. Kada su otkriveni detalji njegove ratne prošlosti, čelništvo SDP-a jasno je poručilo da imaju nultu toleranciju prema osobama osuđenim za ratne zločine.

U međuvremenu je, po završetku jučerašnje sjednice, SDP saopštio da je donesena odluka o isključenju Envera Zornića iz SDP-a, kao i svih onih koji su članovi SDP-a, a koji su pravosnažno osuđeni.

"Izražen je jasan stav da u SDP-u nema mjesta za bilo koga ko se presudom dovodi u vezu sa zločinom, kriminalom i naročito ratnim ubistvima. Istovremeno, SDP želi postaviti pitanje koga je još i po kojem osnovu nekadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović amnestirao za slična nedjela", navedeno je iz ove stranke.

Na sjednici je naznačeno kako je SDP potvrdio svoj stav da političke odluke nacionalističkih lidera od prije nekoliko mjeseci dolaze na naplatu građanima.

"Nažalost, nije poznato do kada će trajati svojevrsni teror vladajućih nacionalnih stranaka nad građanima, pogotovo jer već godinu dana nemamo formiranu vlast na državnom i federalnom nivou. Predsjedništvo je dalo stav povodom još jednog u nizu unaprijed propalih pregovora na relaciji SDA, HDZ i SNSD. SDP poručuje kako niz skandaloznih reakcija i uvreda, mimo bilo kakvog dogovora, ne predstavlja ništa drugo do želje tri nacionalne stranke da sakriju svoju nesposobnost da se dogovore oko formiranja vlasti, kao i da prikriju kriminal koji se ubrzano otkriva tamo gdje su izgubili vlast", istakli su u saopštenju za javnost.

Dotakli su se i odnosa BiH prema zahtjevima turskog predsjednika.

"SDP žestoko osuđuje vazalski odnos Bosne i Hercegovine prema Erdoganovom režimu, zbog čega se turski građani isporučuju u očitom političkom procesu likvidacije svih neistomišljenika AKP partije. Dok normalne evropske zemlje nude azile političkim disidentima, BiH žrtvuje svoj ugled zbog potčinjenosti tuđinskom zavojevaču, što najbolje dokazuje posljednji slučaj protjerivanja profesora Alija Lafciogluoa, koji je svoje ime i iskustvo uložio u odgoj generacija bosanskoherceovačke djece", poručili su iz SDP-a.

Izvor: Klix.ba

 

Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog