Politika

Dodik: "Bosna nije kilava, nego nije nikakva!" (VIDEO)

"Republiku Srpsku je čuvala samo jaka volja srpskog naroda, da se ne integriše u BiH jer je znao da tamo nema života", kazao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za srpski "Alo!".

Dodik je u intervjuu istakao da je Republika Srpska stabilna, a da Bosna i Hercegovina otkad je uspostavljen Dejton nije bila u stabilnom periodu.

Republika Srpska od svog postojanja djeluje u negativnom okruženju. U prvom periodu vođenja rata gotovo sav narod je stao uz ideju Repubike Srpske. Kasnije je Dejtonski sporazum dao autonomiju Republici Srpskoj, koju su visoki predstavnici razvaljivali 20 godina i dovodili u mogućnost izgradnju unitarne Bosne i Hercegovine, a to je bilo jedino ideja muslimana i međunarodne zajednice predvođene visokim predstavnicima", kazao je Dodik i dodao: "Danas je Republika Srpska institucionalno veoma stabilna. Vlada koja danas funkcioniše iza sebe ima dvije trećine parlamenta. Politička situacija u tom smislu u Republici Srpskoj je stabilna, a bezbjednosno je opterećena eksternim elementima. Najveća opasnost za nas je povratak ratnika iz Sirije. Što se tiče BiH, tamo je politička situacija potpuno nestabilna, institucije su sve u krizi jer nisu ni formirane godinu dana nakon izbora. BiH otkad je uspostavljena Dejtonom nije nikada bila u nekom stabilnom periodu, uvijek je bila u periodu krize koja se manifestovala na različite načine a najviše kroz visoka očekivanja muslimana Bošnjaka koji su htjeli državu za sebe."

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da Srpskoj nije potrebna BiH, te da Srpska ima stabilan budžet i ekonomski rast.

"Republika Srpska radi svoje poslove i obavlja svoje poslove, i ne treba nam ta BiH koja se pokazuje kao obziljna smetnja u svim naporima da stabilizujemo društvo. Mi imamo i stabilan budžet i ekonomski rat", naveo je Dodik.

Komentarišući formiranje vlasti u BiH, Dodik je kazao da formiranje minira sama BiH i poručio da Srpskoj ne treba Savjet ministara kakav je sad.

"Dogovor oko formiranja vlasti minira BiH takva kakva jeste. Republici Srpskoj uopšte nije važno da li ima Savjet ministara. Nama je važno da nema Savjet ministara ovakav kakav je sad, koji je spreman da radi protiv Srpske, gdje su otišli izborni gubitnici Republike Srpske i tamo predstavljaju srpski narod što ni po čemu ne može", naglasio je Dodik.

On je zaključio i da će na kraju kao ozbiljan problem razbijanja BiH ispasti NATO.

"Ako je Srbija neutralna i mi smo neutralni i nemojte nas pokušavati uvjeriti u drugačije. Nema vlasti i privilegije koju ćete nam ponuditi da mi to prihvatimo. I to moraju svi da razumiju. I sam NATO će na kraju ispasti kao ozbiljan problem razbijanja Bosne i Hercegovine. Tema na kojoj se danas razbija BiH je NATO", zaključio je Dodik.

Osvrnuo se i na nedavno usvojenu Deklaraciju SDA, te je poručio da za njega postoji samo jedna republika a to je Republika Srpska.

"Ovdje na ovim prostorima što se tiče te Deklaracije koja hoće da rehabilituje neku Republiku BiH moja poruka je da na ovim prostorima može da postoji samo jedna Republika, a to je Republika Srpska. Nikakva Republika BiH nije moguća niti će se desiti. Sama Deklaracija je i opasna jer promoviše antisprske vrijednosti, ona je u principu antisrpska i nastoji s jedne strane da u političkom smislu majorizuje srpski narod i stvori od njega manjinu, a s druge strane da promoviše bosanstva i bosanski jezik, želeći da desetkuju srpski narod i jezik. To je zato što oni nemaju identitet. Znate to Bošnjak je nešto što će vas uvijek vezati za neki period rata, nemaju oni ni svoj jezik a pokušavaju i da krpe svoje pismo", navodi Dodik.

U intervjuu za "Alo!" srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH nikome ne koristi pa čak ni muslimanima.

"Bosna treba da se raspadne, ona ne može da živi. BiH nikome ne koristi, ne koristi ni muslimanima. Šta muslimani realno mogu ovdje u Banjaluci u političkom smislu. Mogu da žive kao slobodni građani, nikakav problem ali oni su ovdje dramatična manjina. Kao što smo se mi pomirili da u Sarajevu nema Srba. Uzeli su nam nekoliko desetina milijardi bogatstva samo u Sarajevu, stanova, kuća i ostalo što su Srbi napravili kroz posljednjih 50 godina i sad oni nama pričaju o tome kako su oni navodno stradali. Uzeli su najvrijedniji dio. U BiH su najskuplji stanovi u Sarajevu, nisu najskuplji stanovi u Bileću. Sad hoće iz tog Sarajeva koje su nam oteli da nam nameću političku volju. Naravno da to ne može", poručio je Dodik.

Dodik je u razgovoru za „Alo!“ napomenuo da od momenta kada je prvi put stao na čelo Srpske nijedan njegov dan nije prošao bez raznoraznih pritisaka koji dolaze sa Zapada.

"Otkad radim ovaj posao nije prošao nijedan dan bez stranog pritiska. Oni nađu neke kvaziintelektualce, kvazinovinare, pijandure po Beogradu, koji pišu svašta o nama, a niko nije došao ovdje da vidi kako se mi borimo, da vide grad koji smo napravili u posljednjih 20 godina, a koji izgleda kao pravi evropski grad, čist, uredan, fin, ljudi su fino obučeni, zadovoljni i, naravno, sa željom da bude bolje. Oni iz ćumeza i kafana u Beogradu pišu razne negativne tekstove, a nema šanse da se u bilo kom mediju u Sarajevu nađe Srbin da piše i podržava Republiku Srpsku, dok u Beogradu možete da nađete medije gdje dođu Bošnjaci novinari koji kleveću Srpsku. Beograd pokazuje svoju veličinu u činjenici da može i to da istrpi, a mi u Republici Srpskoj pokazujemo snagu da nam takvi natpisi ne mogu ništa, pa ni da nas iznerviraju", poručio je Dodik.

Istakao je i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne dozvoljava da iko ponižava Srbiju i da je Kosovo bilo izgubljena priča dok Vučić nije postavio KiM kao najvažnije srpsko pitanje za razgovore.

"Ako je Vučić išta uradio, a jeste mnogo, učinio je to da Srbija vodi autentičnu srpsku politiku. Ambasade su nekad određivale sa kim će se Srbija sastati i da li će se sastati, ko će biti predsjednik vlade i tako dalje. Sada svi govore da je Kosovo tema, Vučić je na neki način sam sebi napravio problem, on dok nije postavio Kosovo kao najvažnije srpsko pitanje za razgovore, Kosovo je bilo izgubljena priča, bilo je izgubljeno za svakog Srbina, svi su smatrali da je to gotova priča i da samo još nešto malo treba završiti oko one četiri opštine, a i za to se vjerovalo da će se nekom intervencijom stranaca integrisati u toku noći. Vučić je došao i rekao da niko ne može ponižavati Srbiju i nije dozvolio da na taj način Srbija izgubi sve, krenuo je u pregovore. A sada se digla ona Srbija koja je to ranije mogla lakše da riješi nego Vučić, a sada ona kao brani Kosovo od Vučića, to je nevjerovatno", zaključio je srpski član Predsedništva BiH.

Na kraju, Dodik je poručio da u Srpskoj građani treba da žive smireno i da on garantuje da nikakvih sukoba neće biti.

"U Srpskoj ne može doći do sukoba, građani treba da žive smireno, ja im garantujem da ovdje nikakvih sukoba neće biti. Može biti podvala, imamo mi terorista u BiH koji mogu nešto da naprave, ali ovdje u Srpskoj niko nikoga neće slati u rat, ovdje neće biti rata, Republika Srpska će se braniti i odbraniti i dodatno ojačati i osamostaliti putem političkog procesa", poručio je na kraju Milorad Dodik.

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog