Svijet

"Tigrovi" opanci osvajaju svjetsko tržište (VIDEO)

Posljednjih mjeseci na velika vrata, kao modni detalj, vraća se i najstariji i najpoznatiji "Tigrov" proizvod – gumeni opanak. Posebno je interesantan Japancima, a preko te azijske zemlje, opanak će svoje kupce dobiti u Evropi i Americi.

Tradicionalni gumeni opanak, takozvani "piroćanac",  koji se u "Tigru" proizvodi već osam i po decenija, posljednjih nekoliko godina dobio je i svoje naslednike u raznim bojama. Vrhunskog su kvaliteta, a izrađuju se isključivo ručno za zahtjevna tržišta od Balkana do Dalekog istoka.

Radnica Marija Antić kaže da se norma povećala u odnosu na period kada je počela da radi ali sve je to, dodaje, prihvatljivo.

"Zahtjevi kupaca su sve stroži i stroži, znači svaki novi model je praktično za njih viši rang u odnosu na predhodno usvojene modele. Veoma je stroga kontrola i ulaznih materijala i procesa proizvodnje i same završne kontrole proizvoda", objašnjava Marina Petrović,rukovodilac službe TT razvoja.

VIDEO PRILOG

Godišnje se u "Tigru" proizvede pola miliona opanaka, a povećanje potražnje uslovilo je da su se izrađivali i tokom ljeta, kada nije sezona, jer opanak ima stalne kupce i veliko tržište. Saradnja sa Japancima, pak, za "Tigrovce" predstavlja izazov i novu perspektivu.

"Što se tiče interesovanja Japanaca bilo je usmjereno, prije svega na te različite boje opanaka i na dječije modele. Naš novi opanak koji je nešto modifikovan u odnosu na 1935. godinu će biti zapakovan u ekskluzivnu ambalažu i na tržištu će nositi totalno neku drugu vrijednost i ući će u novi cjenovni segment", napominje Vladimir Ilić, generalni direktor kompanije "Tigar AD"

Iako osvajaju nova tržišta , u "Tigru" se bore sa starim dugovanjima, a u toku je i postupak UPPR-a i traženje eventualnog partnera za privatizaciju. Nadaju se dobrom ishodu, s obzirom na to da su posao obezbijedili za naredne dvije, tri godine.

Već su dobijeni tenderi za proizvodnju specijalne obuće za Švedsku i Finsku armiju, a sa svojim stalnim kupcima pripremaju proizvodnju i novih modela.

 

Izvor: RTS 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog