Kultura

Српска православна црква обиљежава 800 година аутокефалности

Прослава осамсто година аутокефалности Српске православне цркве почиње литургијом у манастиру Жича 6. октобра, а завршава се 9. октобра изложбом у Музеју СПЦ у Патријаршији.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије каже да ће централна прослава бити организована у манастиру Жича 6. октобра, јер је након добијања аутокефалности Жича била сједиште архиепископије и Светог Саве.

Порфирије појашњава да је читава ова година посвећена том важном јубилеју Српске православне цркве и прославља се широм свијета гдjе православни Срби живе - Америци, Аустралији, западној Европи.

Каже да је „импозантно” било обиљежавање и у Црној Гори гдje се у манастиру Подластва окупио велики број људи и да се ту „видјело духовно расположење народа”.

„Велики број људи тамо се сјатио и показао шта је идентитет тог простора, независно од политичких околности у којима се данас налази тај народ. Уосталом, политичке околности данас су овакве, сутра су онакве, као и границе, у крајњој линији, и оне се мењају”, рекао је Порфирије за ТВ Пинк, преноси Танјуг.

Прослава јубилеја након Жиче биће настављена у Пећкој патријаршији на КиМ 8. октобра, док је свечана академија заказана за 8. октобар увече у Сава Центру.

Дан касније у Патријаршији, у Музеју СПЦ биће организована изложба „8. вијекова умјетности под окриљем СПЦ”

Ту ће бити изложено 135 рукописних књига, међу њима и оне писане на пергаменту у манастирима Дечани, Пећка патријаршија, затим ће посјетиоци моћи да виде иконе из из друге половине 16 века, епитрахиљ Светога Саве на коме је златним концем извезена похвала Светом Сави, затим одора кнеза Лазара.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog