Svijet

Uređaj holandskih naučnika prvi put uspješno sakupio smeće iz okeana

Ogromni plutajući uređaj koji su dizajnirali holandski naučnici kako bi očistili smeće u Tihom okeanu, prvi put je uspješno sakupio plastiku.

Ovo "plutajuće ostrvo od smeća", kako ga nazivaju, je tri puta veće od Francuske, piše Gardian.

Boyan Slat, tvorac projekta "Ocean Cleanup", objavio je na Twitteru da je 600 metara dugačak plutajući uređaj uhvatio i zadržao smeće, od plastike, mreža do točkova od automobila.

Svake godine na moru se izgubi oko 600.000 do 800.000 tona ribolovnog alata. Još 8 miliona tona plastičnog otpada dolazi sa plaža.

Okeanske struje izazvale su golemu mrlju od takvih otpadaka između Havaja i Kalifornije.

Ogromni sistem za čišćenja zamišljen je da sakuplja ne samo velike vidljive komade plastike i odbačene ribarske mreže, već i sitne komade plastike.


Plastična pregrada koja pluta na površini mora ima tri metra dubok ekran ispod koji je namijenjen zarobljavanju komada plastike bez ometanja morskog života.

Uređaj je opremljen satelitima i senzorima tako da svoj položaj može prenijeti brodu koji će svakih nekoliko mjeseci isprazniti sakupljeno smeće.

Plan je da uređaj sada povećaju i učine jačim kako bi mogao zadržati plastiku i do godinu dana.

Projekt je započet u 2013. godini, a njegov dizajn je prošao kroz nekoliko velikih revizija. Uređaj za čišćenje otpada oblikovan je u obliku slova U, izrađen je od plastike te u svoem djelovanju može zarobiti smeće koje se nalazi u okeanu.

Veliki pacifički tepih od smeća počeo je da se stvara 1950-ih godina. Centar te zone je relativno miran region Tihog okeana, a morske struje koje kruže oko njega donose smeće. To uzrokuje akumulaciju plutajućeg smeća u velikim gomilama.

Iz kompanije se nadaju da će konačni dizajn moći očistiti polovinu otpada iz okeana.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog