Kultura

U Mostaru 6. oktobra počinju jubilarne 100. "Šantićeve večeri poezije"

U Mostaru 6. oktobra počinju jubilarne, stote po redu "Šanitećeve večeri poezije" koje će trajati do 7. novembra kada će biti dodijeljena Šantićeva nagrada.

"Šantićeve večeri poezije" organizuju Srpsko kulturno i prosvjetno društvo (SPKD) "Prosvjeta", Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo (SPKUD) "Gusle".

U mjesec dana trajanja, manifestacija publici donosi brojne pjesničke večeri, predstave, izložbe i predstavljanje knjiga, a pored Mostara, ove godine dio sadržaja će se održavati u Banjaluci i Nevesinju. 

"U organizacijskom odboru manifestacije učestvovali su i prijateljska društva iz druga dva naroda, predstavnici kulturnih institucija Grada Mostara i smatram da smo napravili jedan dobar program, dostojan ovog velikog jubileja i za nas i za Grad Mostar", izjavila je na konferenciji za novinare predsjednica Organizacijskog odbora Sanja Bjelica Šagovnović.

Manifestaciju će u Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru 6. oktobra otvoriti srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, uz prisustvo brojnih visokih zvanica iz BiH i Republike Srbije.

Bjelica Šagovnović je poručila kako i ovogodišnji veliki jubilej svjedoči o dubokoj ukorijenjenosti srpske kulture u Gradu Mostaru koja je, kako u proteklim vijekovima tako i u posljednjih stotinu godina, ostavila neizbrisiv trag u tom gradu.

"Prosvjeta i Gusle organizacijom ove manifestacije čuvaju sjećanje na lik i djelo velikog pjesnika Alekse Šantića koji je bio ne samo među osnivačima tih društava nego je na starim zasadima naše kulturne i prosvjetne misli zajedno sa Svetozarom Ćorovićem, Jovanom Dučićem, Atanasijem Šolom i drugim suvremenicima, udario suvremene temelje srpske kulture u Gradu na Neretvi", kazala je Bjelica Šagovnović. 


Šantićeve večeri poezije ujedno su mjesto susreta, suradnje i prijateljstva. Tome najbolje govori i predstojeća premijera predstave "Što te nema" koju je prema tekstu Marijane Aracki režirao Erol Kadić, a zajednički uradili SPKD Prosvjeta, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Narodno pozorište Mostar te Banjalučko narodno pozorište Republike Srpske.

U sklopu manifestacije bit će predstavljena i monografija "Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada Aleksa Šantić", autora Radivoja Krulja koji je zajedno s autorom dokumentarne građe Zlatkom Serdarevićem na monografiji radio više od pet godina.    

"Proveli smo jedno ozbiljno istraživanje od Sarajeva, Mostara, Beograda, uključujući razne arhive. Mislim da imamo preko 250 fusnota i to će biti monografija od oko 400 stranica. Obradili smo svaku večer od prve Šantićeve večeri koja je održana 3. siječnja 1920. godine pa do ovih zadnjih večeri, a sačuvali smo i mnoge besjede", kazao je Krulj.

"Šantićeve večeri poezije" biće zatvorene 6. novembra dodjelom Prosvjetine stipendije "Vladimir Ćorović", poetskom večeri Ljubivoja Ršumovića te otvaranjem Prosvjetine Škole srpskog jezika, istorije i kulture.


Izvor: dnevnik.ba
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog