Region

Централна прослава јубилеја СПЦ у Жичи

Српска православна црква ове године обиљежава највећи догађај у својој историји - 800 година аутокефалности, а централна прослава у Србији почела је светом литургијом у манастиру Жича, а наставиће се наредних дана различитим манифестацијама.

Велики јубилеј СПЦ обиљежава се под покровитељством предсједника Србије Алелександра Вучића.

Посланица поводом обележавања 800 година аутокефалности СПЦ

Захваљујући завјету Светога Саве који нам је оставио 1219. године када је издејствовао аутокефалност Српске православне цркве, српски народ је успио да преживи и побиједи сијасет искушења и невоља које су га пратиле а, како видимо, и данас прате наш народ, поручио је патријарх Иринеј.

Патријарх је у посланици поводом обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ истакао и да је српском народу у исто вријеме тај завјет помогао и да не поклекне.

Манастир Жича одабран је за почетак централне прославе, јер је након добијања аутокефалности 1219. године Жича била сједиште архиепископије и првог архиепископа српског Светог Саве, који је изабран за поглавара и устоличен у Жичи.

Света саборна архијхерејска литургија почела је у девет сати, а служи је патријарх Иринеј са свим архијерејима СПЦ, након чега ће услиједити и културно умјетнички програм.

Литургији у манастиру Жича присуствује први потпредсједник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Бесједу ће одржати академик Матија Бећковић. 

У понедјељак ће обиљежавање бити настављено на Косову, у оквиру којег ће се посјетити манастири Дечани и Пећка патријаршија где ће 8. октобра бити служена света литургија.

Обиљежавање ће се истог дана наставити у Београду, у Центру "Сава" гдје ће у 20.00 часова бити организована велика свечана академија уз музичко-драмски програм под називом "Завет Светога Саве".

На свечаној академији у пјесми, слици, драми, биће дочарани важни догађаји везани за добијање аутокефалности и за сам живот Светог Саве.

Изложба у Музеју СПЦ 

У оквиру обиљежавања осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве у Музеју СПЦ у среду, 9. октобра, биће отворена изложба "Осам вијекова умјетности под окриљем СПЦ", која ће трајати до 9. децембра.

На изложби ће бити изложени умјетничко-духовно-културни предмети од 13. до 20. вијека, који долазе са свих простора на којима су православни Срби живјели, прије свега са простора почетака постојања СПЦ.

Такође, биће изложено око 135 рукописних књига из богатог фундуса који постоји у ризницама СПЦ, као и рукописне књиге од 12. до 13. вијека на пергаменту са дивним, сребрним, уметнички обрађеним оковима, па надаље.

Јединствену галерију српског иконописа од 14. до 20. вијека на овој изложби чине иконе из ризница Високих Дечана, Пећке Патријаршије и цркава у Призрену као и прве српске штампане књиге - Цетињски октоих и Београдско четворојеванђеље.

Изложене ће бити и штампане књиге, затим серија икона из различитих периода, гдје ће моћи да се види развој иконописа кроз историју Цркве, као и текстил, гдје ће осим Јефимијине похвале, која је урађена на свили златним концем, бити постављене и три вриједне плаштанице, међу којима је и једна Краља Милутина.

Читава изложбена поставка прожета је, у част јубилеја, галеријом оригиналних портрета патријараха, митрополита и епископа Српске православне цркве.

Обиљежавање јубилеја и у иностранству 

Прва манифестација обиљежавања овог јубилеја одржана је у загребачко-љубљанској митрополији, у Марибору, а од тада је обиљежавана у епархијама у Србији, а и у региону – Црној Гори, Републици Српској, Хрватској.

Годишњица аутокефалности СПЦ се обиљежавала и на другим просторима где православни Срби живе, готово на свим континентима – у Америци, Аустралији, Новом Зеленду, у западној Европи...

Свети Сава (Растко Немањић) је у Никеји 1219. године рукоположен од стране патријарха Манојла И Цариградског за "архиепископа српских и приморских земаља", а српска црква добија аутокефалност и достојанство архиепископија. Од тада се српски архиепископ бирао и посвећивао у српској земљи.

 

Извор: РТС
Blog