Vijesti

Osuđeni na kazne zatvora manje od godinu uskoro će kaznu moći zamijeniti radom u javnom interesu

Osuđeni na kazne zatvora manje od godinu dana u Republici Srpskoj uskoro će kaznu moći zamijeniti radom u javnom interesu, rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije koju je u Banjoj Luci, organizovalo Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske.

Pero Dunjić, pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srpke ovom prilikom je pojasnio da je ovo pitanje propisano je članom 70. Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se definiše da nadležni sud može izrečenu kaznu zatvora u trajanju do jedne godine, na zahtjev osuđenog, zamijeniti radom u javnom interesu, kao jednom od mjera za alternativno izvršenje krivičnih sankcija.

"Rad u javnom interesu je svaki društveno koristan rad kojim ne vrijeđa ljudsko dostojanstvo i koji se ne vrši u cilju sticanja određene dobiti. Ne može biti kraći od 60 časova niti duži od 360 časova", rekao je pomoćnik Dunjić.

On je naglasio da se radu u javnom interesu određuje za vrijeme koje ne može biti kraće od jednog mjeseca, niti duže od šest mjeseci, niti rad u javnom interesu može biti duži od 60 časova tokom jednog mjeseca, te da osuđenici radu u javnom interesu mogu obavljati samo u mjestu prebivališta.

"Za primjenu ovog člana Krivičnog zakonika Republike Srpske potrebno je da Ministarstvo pravde raspiše javni poziv za privredne subjekte, koji je već pripremljen, a nakon toga slijedi potpisivanje ugovora sa privrednim subjektima koji budu ispunjavali uslove," naveo je pomoćnik Dunjić.

Odluke o zamjeni zatvorske kazne sa mjerom rada u javnom interesu na zahtjev osuđenika donosiće sud, u zavisnosti od težine krivičnog djela, kao i od toga da li su u pitanju povratnici u izvršenju krivičnih djela.

Oni koji su već na izdržavanju zatvorske kazne neće moći retroaktivno zamijeniti kaznu.

Nenad Mirkonj, inspektor za nadzor nad radom kazneno-popravnih ustanova u Republici Srpskoj pojasnio je da će se mjere društveno korisnog rada izvršavati preko „posrednika" odnosno osobe u Ministarstvu pravde Republike Srpske i „povjerenika", odnosno osoba zaposlenih u pravnom subjektu sa kojim je sklopljen ugovor gdje se mjera rada izvršava.

Tokom izvršenja mjere ukoliko osuđeni ne izvršava uredno preuzete obaveze sud može ponovo preinačiti mjeru rada u kaznu zatvora.

Kada su u pitanju pravni subjekti kod kojih se izvršava mjera rada u javnom interesu propisano je da to mogu biti javna preduzeća i ustanove i druga pravna lica koja obavljaju djelatnosti u okviru kojih se može postići opšta svrha izvršenja sankcija.

Između ostalog među djelatnostima navedene su djelatnosti iz oblasti humanitarnog rada, ekologije, komunalnih poslova, poslovi iz oblasti rudarstva, energetike i djelatnosti od opšteg interesa koje su definisane zakonom u oblasti upravljanja otpadom, korištenja, upravljanja, zaštite i unapređivanja dobara od opšteg interesa i u opštoj upotrebi, kao što su vode, putevi, šume, banje, zaštićena područja i slično.

Za vrijeme rada u javnom interesu osuđeni smješteni su kod svojih kuća.

"Što se donosi rad u javnom interesu - uglavnom zbog toga da ne bi osuđena lica do godinu dana morali da izgube stalni posao, odnosno da bi mogli i dalje da rade svoj posao, a da bi poslije radnog vremena i za vrijeme vikenda radili u ustanovama prema presudi", kazao je pomoćnik Dunjić i dodao da je svrha da ne ostanu bez stalnih prihoda za porodicu.

 

Izvor: vladars.net

 

Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog