Društvo

Šta je problem sa Bakom Prasetom

Htjeli mi to da priznamo ili ne, Jutjub je mjesto gdje djeca provode najviše vremena. Šta se događa kad jedan od najpopularnijih domaćih jutjubera postane primjer svega lošeg i pogrešnog na ovoj mreži i kad izbaci insta stori u kom je pred dilemom da li bi želio da mu djevojka rodi dječaka ili da abortira ako je dijete žensko?

Za početak, nekoliko opštih stvari... Jutjub je naša realnost i jutjuberi su zvijezde i uzori savremenog doba. Takođe, jutjubere mahom prate djeca uzrasta od 8 do 14 godina. Što će reći, ono što su nekim ranijim generacijama bili Branko Kockica, Raša Popov ili Aca Poštar, danas su jutjuberi. A najpopularniji među njima svakako je Baka Prase, momak sa više od milion i po pratilaca na svom kanalu, miljenik oglašivača za gotovo sve, od mobilnih telefona do majoneza. Da li to znači da Baka Prase proizvodi najkvalitetniji sadržaj na domaćoj Jutjub sceni? Pa ne. I Zadruga je najgledaniji TV program, pa niko normalan ne bi ni pomislio da kaže kako je to kvalitetan sadržaj. I Informer je najčitaniji dnevni list u zemlji, pa je rekorder u objavljivanju lažnih vijesti i kršenju medijske etike. Dakle, broj pratilaca ne govori ništa o kvalitetu.

Ultra-popularni Baka uspio je od zarade na Jutjubu i od sponzora na zaradi dovoljno za novog poršea. Uspjeh vrijedan hvale za momka od svega 23 godine. Međutim, čime Baka Prase privlači milion i po pratilaca i čime drži njihovu pažnju? Ukratko – maltretiranjem i ponižavanjem drugih jutjubera, visoko seksualizovanim sadržajem koji je apsolutno neprimjeren uzrastu njegove publike, psovkama i drekom.

Ali, to nije sve. Samo prošle nedjelje, Baka Prase napravio je dva skandala, koji bi, da su se desili u tradicionalnim medijima sigurno izazvali reakciju nadležnih institucija.

Kao što je Vugl ranije pisao, grupa jutjubera okupila se oko projekta Youtube Ethics i snimila već dvije pjesme u kojima ukazuju na probleme na domaćoj Jutjub sceni. Na njihovu nesreću, pjesma je cijele prošle nedjelje bila prva u Jutjub trendingu i ima više od milion i po pregleda. U pjesmi i spotu "Drama" kritikuju se pojave poput snimanja reakcija na tuđe sadržaje, hvaljenje brendiranim stvarima i ismijavanje manje imućnih, ali i zaista ekstremni oblici iživljavanja nad prolaznicima u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici, od kojih je vjerovatno najgori video jutjubera Urketa koji prolaznicima izbija hranu iz ruku.

Jutjuberi su jedni drugima konkurencija. Kad si prvi u trendingu, naravno da će to izazvati reakciju onih koji žele da se održe na vrhu. A na samom vrhu je Baka Prase, koji je snimio čak tri videa u kom se iživljava nad grupom jutjubera koji su snimili pjesmu "Drama". Osim dreke i psovki, najproblematičnije su opaske na račun dvije djevojke, Jenni Martin i Kovalske. Jednoj od njih Baka prijeti kako bi joj "nabio ono za biber tamo gdje sunce ne sija". Baka nije jedini koji se osjetio prozvanim u "Drami". Oglasili su se i jutjuberi Choda i Princeza Psiho koji jednog od učesnika u spotu vrijeđaju na osnovu godina, a Princeza je svoju reakciju začinila i bacanjem cedulja sa imenima jutjubera u klozetsku šolju i puštanjem vode, jer, "zna se šta se radi sa...", pa mi ćemo reći izmetom, iako je Princeza upotrebila onaj kolokvijalniji izraz.

U suštini, sve negativne reakcije na "Dramu" svode se upravo na ono na šta pjesma ukazuje, tako da autori i izvođači mogu da budu sasvim sigurni da su sve uradili kako treba i da su pogodili bolne tačke najvećih (ali ne i najkvalitetnijih).

Ipak, problem sa Bakom Prasetom je mnogo veći od jedne ljutite reakcije i nekoliko seksističkih ispada. Koliko juče, u nedjelju, 6. oktobra, Baka je na Instagram izbacio stori pred kojim bi većina zanijemila, a sva je prilika da tu ima posla i za Kancelariju povjerenika za ravnopravnost.

No, pošto slika govori više od milion i po riječi, prilažemo Bakin stori od juče:



Vrijeme je da upozorimo roditelje: znamo da nemate svi vremena da provjeravate baš sve što vaša djeca gledaju na Jutjubu, ali uvijek možete da svratite na Instragram bilo kog jutjubera. E tu ima jedna kvaka: Bakini postovi uglavnom prikazuju jednog finog momka, svešteničkog sina koji obilazi manastire na Kosovu i Metohiji, dijeli misli o ličnom razvoju, gubitku prijatelja i slične sadržaje iz kojih bi se moglo pomisliti kako je divan mladić. Gledajte storije. I gledajte šta postuje na Jutjubu. A onda razmislite da li zaista želite da to vidi vaše dijete, naročito ćerka.

 

Izvor: Vugl.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog