Zanimljivosti

У Африци се прави зелено свјетско чудо, "зид" од дрвећа и биљака дуг 8.000 километара

Такозвани "Зелени зид" простире се од Сенегала, на западу, до Џибутија, на истоку Африке, дуж региона Сахел и треба да буде завршен до 2030. године.

То је чудо природе, које обезбјеђује посао, храну и будућност милионима људи. Амбициозни пројекат треба да предупреди климатске промјене и стварање пустиње, али пут до тог циља је дуг.

Афричке земље од шездесетих година XX вијека суочавају се са огромним растом становништва. Нигер је, на пример, 1960. године имао око три милиона становника, а данас има 21 милион. Огроман број људи и стоке представља оптерећење за земљиште и природу, а у комбинацији с климатским промјенама узрокују убрзано стварање пустиња.

Пустиња у појасу Сахел се шири и тло постаје неплодно. Становништво се суочава са сушом и несташицом хране, што доводи до сукоба око ресурса. Према проценама ОУН, за десет година имаћемо око 50 милиона климатских избјеглица, а како би се то спријечило, 2007. године  покренут је пројекат "Афрички зелени зид".

Циљ је да 100 милиона хектара земљишта поново постане плодно, како би се обезбједио извор хране за 20 милиона људи. Осим тога, запошљавање 350.000 људи и уклањање 250 милиона тона угљен-диоксида из атмосфере.

Већ сада су остварени значајни резултати, па је тако у Сенегалу засађено 12 милиона стабала, а у Етиопији освјежено 15 милиона хектара неплодне земље, на којој су засађене биљке. У Нигерији је поново плодно пет милиона хектара, а у Буркини Фасо три милиона хектара, при чему је коришћена техника копања рупа, у које се стављају термити. Захваљујући њима, земља постаје растресита, а вода лакше продире у њу. У Уганди, Малију и Руанди поново је плодно више стотина хиљада хектара земље.

Координатор пројекта је Афричка унија, афрички пандан ЕУ. Двадесет једна земља помаже иницијативу, а Афричка унија сарађује и с партнерима, као што су ЕУ, Свјетска банка, Организација за прехрану и пољопривреду (ФАО) и УН.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog