Zanimljivosti

Od sljedeće godine Holandija će koristiti samo svoje pravo ime - Nizozemska

Nizozemska vlada odlučila je prestati opisivati sebe kao Holandiju (Holland) te će umjesto toga koristiti samo svoje pravo ime - Nizozemska (Netherlands) - kao dio pokušaja ažuriranja globalnog imidža.

Nacionalni rebrending, koji su potpisali poslovni lideri, turistička zajednica i centralna vlada, biće sproveden krajem ove godine, prenosi Gardian.

Ministri žele prebaciti međunarodni fokus sa određenih aspekata nacionalnog života s kojima je država obično povezana, kao što su kultura droga i Crvene četvrti u Amsterdamu.

Kao dio nove strategije, Nizozemska će biti službeno ime na Evrovizijskom takmičenju pjesama koje se održava u Roterdamu maja 2020. godine, i tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Nacionalni fudbalski tim koji se u inostranstvu često naziva Holandija isključivo će se zvati Nizozemska u bilo kojem službenom okruženju.

Portparol ministarstva spoljnih poslova rekla je da je Nizozemskoj potrebna ujednačena i koordinisani nacionalna marka. 

„Želimo predstaviti Holandiju kao otvorenu, inventivnu i uključivu zemlju. Mi smo modernizovali svoj pristup. Ono što je posebno je to što je sada postignut dogovor sa relevantnim stranama kako iz vlade, tako i nizozemskog odbora za turizam i konvencije i privatnih organizacija, uključujući gornje sektore i konfederacije nizozemske industrije i poslodavaca, o imidžu Nizozemske koji želimo da predstavimo u ostatak svijeta sadržajno i nedvosmisleno."

Sjeverna i Južna Holandija su provincije na zapadnoj obali Nizozemske. Od 10. do 16. vijeka, Holandija je bila jedan politički ujedinjen entitet i njime su vladali  grofovi.

Do 17. vijeka bio je dominantan dio tadašnje Nizozemske Republike. Nizozemsko kraljevstvo, iz holandskog "Neder-landen", što znači niske zemlje, nastalo je uslijed poraza Napoleona u bitki kod Vaterloa 1815. godine.

Ranije ove godine, holandska turistička zajednica, čija je web stranica "Hollandland", rekla je da će svoj fokus pomjeriti na promociju Nizozemske u cjelini na privlačenje pažnje umjesto na manje poznate dijelove zemlje.

Očekuje se da će čak 42 miliona ljudi godišnje posjetiti zemlju do 2030., u odnosu na 18 miliona u 2018. 

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog