Region

Trilateralni sastanak Srbije, BiH i Turske: Najvažnije pitanje izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo

Danas je u Beogradu, u Palati Srbije, održan trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Trilateralni samit se održava u okviru drugog dana posjete predsjednika Turske Srbiji. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se nakon sastanka zahvalio predsjedniku Vučiću na organizaciji i predsjedniku Erdoganu na spremnosti da u takvom obliku nastave razgovor tri zemlje.

“Nakon ovih sastanaka imamo i formalno obilježavanje naše saradnje kroz obilježavanje izgradnje dionica autoputa koji bi trebao da poveže Beograd i Sarajevo, dakle Republiku Srpsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, te omogući bolju komunikaciju. Razgovarali smo i o nekim drugim projektima kao što je to gasovod Turski tok za šta je zainteresovana Republika Srpska, a isto tako i spremnost da se na nekim drugim investicijama kao što je željeznička pruga izvrši modernizacija i eventualna izgradnja", izjavio je Dodik u obraćanju nakon samita.


Dodik je istakao i da je tu potreba da se očuva dobra politička saradnja, kao i stabilnost i mir.

“BiH ima svoje unutrašnje problem i nije u pozicijji da brzo rješava probleme, kao što je to riješila Srbija sa Turskom. Mi smo u ozbiljnom zaostatku vezano za operacionalizaciju projekata auto-puta ali vjerujemo da bi moglo doći do formiranja Savjeta ministara koji bi operativno deblokirali i ovu vrstu saradnje”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je n akon samita da je Turska odlučna da nastavi trilateralni mehanizam, te da smatra da će to zbližiti ljude i zemlje.

“Najvažnija poenta današnjeg sastanka je prije svega to što se razmišlja o cijelom regionu. Problemi kada je u pitanju formiranje Vlade Bosne i Hercegovine moraju da se riješe, zato što bez Vlade ne može da se na efikasan način nastavi sa poslom. Kada je riječ o saobraćaju, govorimo o autoputevima i preduzimamo korake u tom smislu, a ti koraci će smatram još više zbližiti Srbiju i BiH. Ja uviijek govorim da je put sinonima za civilizaciju i život, te mislim da ako budemo uspjeli da ovo izvedemo i imamo put između dva naroda, da će to imati još veći uticaj na stanovništvo ali i sprječavanje odliva stanovništva. To će učiniti region mjestom privlačnim za ljude, a to znači da ljudi neće više morati da odlaze”, izjavio je Erdogan zahvalivši se na gostoprimstvu predsjedniku Srbije.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo što je razgovarao sa članovim Predsjedništva BiH ali i sa predsjednikom Turske.

“Zahvalan sam Erdoganu zbog njihove nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu, koja je veoma važna i to je važna poruka ne samo danas već i za godine koje su pred nama. Za nas je danas veliki i važan dan. Od 1945. godine kao da je postajala neka nevidljiva ruka koja nije dozvoljavala da se grade komunikacijske veze između Srbije i BiH, a sada je vrijeme da se to promijeni. Za nas je veliki dan jer smo mi završili kompletnu papirologiju, obezbijedili finansiranje projekta za Kuzmin-Rača, a most preko Save će u cjelini biti izgrađen našim parama. Neću da govorim od kolikog je to fantastičnog značaja za razvoj naših trgovinskih odnosa, jer naša trgovinska razmjena je iz godine u godinu sve veća”, kazao je Vučić.


Na današnjem sastanku je dogovoreno da će trilateralni sastanak sljedeće godine biti održan u maju u Bosni i Hercegovini, a 2021. godine u Turskoj.

 

Frontal/D.S

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog