Vijesti

Preminuo general Manojlo Milovanović

General Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović preminuo je jutros u Banjaluci.

Informacija o smrti generala Milovanovića potvrđena je za RTRS iz Boračke organizacije Republike Srpske.

Iz Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske saopšteno je da je general Milovanović, nakon duže bolesti, preminuo danas u 09.30 časova.

Milovanović je bio načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske, te ministar odbrane Srpske od 1998. do 2001. godine i član Senata Republike Srpske od 2009. godine.

Milovanović je rođen 21. novembra 1943. godine u selu Laminci kod Gradiške. Podoficirsku školu, smjer oklopno-mehanizovane jedinice završio je 1961. godine, a Vojnu akademiju, kopnena vojska, smjer oklopno-motorizovane jedinice 1966. godine.

Komandno-štabnu školu taktike kopnene vojske završio je 1977. godine, a Komandno-štabnu školu operatike 1987. godine.

U ЈNA je odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnom zvijezdom, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Ordenom rada sa zlatnim vijencem.

U Vojsci Republike Srpske odlikovan je Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.

Penzionisan je 22. decembra 2000. godine.

General Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS kazao je da su „ogromne zasluge generala Milovanovića za organizaciju i pravilnu upotrebu VRS, za njena valjana dejstva, disciplinu i red“.

"Bez takvih ljudi na vrhu nema uspješne vojske. Bio je drugi čovjek VRS, često, nepravedno, u sjenci prvog, generala Mladića, ali ni po čemu nije manje zaslužan za sve što je VRS uradila za stvaranje Republike Srspke i za slobodu našeg naroda na ovim prostorima. Bio mi je i pretpostavljeni starešina, ali i više od prijatelja. Naš odnos je bio, van posla, odnos oca i sina. Mnogo smo se voljeli, poštovali i uvažavali. Izuzetan vojni straget i čovjek, koji je zaslužio najveće poštovanje", izjavio je Savčić za Novosti.

Milovanović je, po Savčićevim riječima, najviše vremena u karijeri proveo na operativnim dužnostima, „koje su daleko od javne scene, što mu nije smetalo, čak mu je i godilo, a samo bi se nasmijao kada bi se neki kitili njegovim perjem“.

Savčić, kao prijatelj porodice, kaže da će slavni general VRS biti sahranjen u petak na groblju u Banjaluci, gdje je živio. Iza sebe je ostavio suprugu, sina, kćerku i unučad kojima se posljednjih godina potpuno posvetio.

 

Izvor: rtrs/novosti.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog