Kultura

Стриповијетке Петра Кочића пред публиком у Бечу

Изложба приповједака Петра Кочића у стрипу, под називом „Стриповијетке“, отворена је синоћ у просторијама салона Global Thinkers у Бечу.

Изложба је уприличена у оквиру „Дана Србије и Српске у Аустрији“ које заједнички организују Представништво Републике Српске у Аустрији, Амбасада Републике Србије у Аустрији и Заједница српских клубова у Бечу. 

Aлбум “Стриповијетке по мотивима Петра Кочића“ објавила је Народна и универзитетска бибилотека Републике Српске у сарадњи са Удружењем „Девета димензија“, и његовим члановима - стрип цртачима Предрагом Иконићем и Миланом Младићем. “Стриповијетке” Петра Кочића су резултат ове сарадње, а основни циљ је прилагођавање дјела Петра Кочића новој форми и млађим читаоцима, те промоција стрип умјетности.

Присутне на отварању изложбе у Бечу поздравили су директорица Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић-Зечић и шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

Сви заинтересовани имају прилику да у просторијама салона Global Thinkers виде јунаке из Кочићевих прича „Јаблан“ и „Кроз маглу“, приказане кроз форму стрип умјетности, и данас у периоду од 15 до 20 часова.

Иначе, Global Thinkers Hub окупља креативне људе са подручја Балкана који желе да се додатно едукују и унаприједе своје креативне вјештине кроз различите радионице, едукације и курсеве.

„Дани Србије и Српске у Аустрији“ трајаће до краја октобра, а државају се под покровитељством предсједнице Републике Српске, Жељке Цвијановић, Владе Републике Српске и Министарства спољних послова Републике Србије.

Програм је примарно усмјерен на представљање културе и умјетности Републике Србије и Републике Српске публици у Аустрији, а биће презентовани и привредни и туристички потенцијали Републике Србије и Републике Српске. 

 

Фронтал

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog