Region

Dobitnik "Andrićeve nagrade" donirao sredstva humantiarnoj organizaciji "Solidarnost za Kosovo"

Ovogodišnji dobitnik 43. "Andrićeve nagrade" profesor dr Dragan Stojanović donirao je cjelokupnu novčanu nagradu humanitarnoj organizaciji "Solidarnost za Kosovo".

Dodjela Andrićeve nagrade upriličena je danas u Beogradu.

"Velika mi je čast što je ovogodišnji dobitnik "Andrićeve nagrade", profesor Dragan Stojanović, celokupnu novčanu nagradu od 300 000 dinara odlučio da donira našoj humanitarnoj organizaciji "Solidarnost za Kosovo". Izuzetno sam mu zahvalan na velikoj darežljivosti kao i na poverenju koje ima u naš rad", napisao je na Fejsbuk profilu osnivač ove organizacije francuski humanitarac Arno Gujon.

Profesor Stojanović se na ovaj gest odlučio po uzoru na Ivu Andrića koji je sve svoje nagrade poklonio školama i bibliotekama u Bosni i Hercegovini.


"Kada mi je gospodin Stojanović izjavio svoju nameru pre nekoliko dana, dodao je "ne bih želeo da se o tome govori, šta Vi mislite?". Rekao sam mu da smo, u današnjem vremenu, okruženi mnoštvom informacija, uglavnom negativnih, i da se nažalost o dobrim stvarima retko govori. Našem društvu su potrebni uzori i pozitivna dela na koje ćemo moći da se ugledamo kako bismo bili bolji.

Siguran sam da će se neko, u skoroj budućnosti, ugledati i na profesora Stojanovića koji je svoju nagradu poklonio Srbima na Kosovu i Metohiji. Hvala Vam od srca profesore!", napisao je Gujon.

Književnik i profesor Dragan Stojanović (74) dobitnik je Andrićeve nagrade za 2018. godinu za zbirku priča “Ćerka španskog borca”.


Nagrada koja nosi Andrićevo ime jedna je od najuglednijih u književnosti i dodjeljuje se od 1975. za najbolju zbirku priča ili pripovijetku objavljenu tokom jedne kalendarske godine.

 

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog