Kultura

Biram slobodu: Volite sebe!

Donosimo vam drugu priču iz knjige "Biram slobodu", autora psihoterapeuta Vesne Teofilović. U knjizi "Biram slobodu", pored tema koje se tiču ličnog rasta i razvoja, autor piše i o roditeljstvu, izazovima sa kojima se susreće svaki roditelj, ali i o braku i njegovanju partnerskih odnosa.

"Divan jesenji, sunčani dan na selu. U zraku miris sijena i tek obranih kukuruza. Kokoške u dvorištu... rodilo grožđe. Podsjeća me na moje djetinjstvo. U meni budi osjećaj sjete.

Sjetih se sebe, male djevojčice koja traži tek snesena jaja kokoške po sijenu i raduje se kada ih pronađe. Sjetih se sebe kako radoznalo zapitkivah mamu u želji da saznam više o vodi koja izvire daleko u planinama, a mi je pijemo iz korita, o voću zvanom zerdelije, o livadama na kojima su bez čobanina pasle ovce travu. Prisjetih se da me je tada činila srećnom ruka u ruci moje majke, vrijeme provedeno u njenoj blizini i po koji šturi odgovor.

Pitam se šta je meni tada pričinjavalo zadovoljstvo? 

Šta su bile moje želje? 

Ako još u djetinjstvu naše potrebe i mi nismo bili drugima važni, vjerovatno ni kao odrasli nećemo pridavati važnost našim željama. Ostavljaćemo ih po strani, zadovoljivši se nekim dodirom, stiskom ruke ili šturim odgovorom. Da bismo živjeli kvalitetnim životom, doživljavali radost u svakom danu, sada kao odrasli, moramo voljeti to nevažno, malo dijete u sebi. Moramo mu dozvoliti da bude važno. Nakon dosta uvida, preispitanih uvjerenja ja sam vremenom razvila drugačiji odnos prema sebi. Ne zadovoljavam se više rukom datom reda radi, niti milovanjem po kosi. Ja znam da vrijedim više i da zaslužujem više. Sada tražim više. Sada, kada sam kao odrasla osoba odgovorna za sebe, ja se čuvam, njegujem i volim. Činim sve ono što je trebalo da učini neko drugi u dovoljnoj mjeri, a nije i nedostajalo mi je u djetinjstvu.

Zaista je važno voljeti sebe, biti dobar prema sebi, razviti razumijevanje za sebe i prihvatiti se takvim kakvi jesmo. Važno je odati sebi priznanje za svaki uspjeh, za svaki napredak.

Drevni istočnjački mudraci su vjerovali da su ljudi koji su najviše patili u životu najsrećniji. Tuga koju doživimo nas produbljuje, upoznaje nas sa životnim čarima. Smatrali su da je život bez prepreka površan život. Bol koju smo doživjeli treba da nam otvori naše mogućnosti, da nas uzdiže na sljedeći nivo razvoja, poveže nas sa našim pravim ja i da nam odgovore na pitanja: ko smo bili i šta smo postali? 

Kao djeca, činili smo sve da zaslužimo roditeljsku ljubav. Nesvjesno smo osluškivali roditeljska očekivanja kako bismo prema njima usklađivali svoje ponašanje, da bismo bili nagrađeni.

Sada kao odrasli ne moramo da slijedimo taj model ponašanja. Svjesni sadašnjeg trenutka, onoga ko smo i koliko možemo, treba da uživamo u dragocjenim trenucima svog života, da činimo ono što želimo, u skladu sa svojim potrebama, a u skladu sa socijalnim normama. 

Šta je ono što želite, što vas radošću obuzima? Pronađite vrijeme za sebe. Dozvolite sebi da uživate u najjednostavnijim radostima svakog dana. Posmatrajte nebo, lišće na drveću, zvjezde na nebu. Nađite vrijeme za osamu, kada ćete u tišini razmišljati o sebi, o onome što je važno za vas. Dugujete sebi mir. Dugujete sebi razumijevanje.

Na putu njegovanja sebe i ličnog uzrastanja cijenite svaki trenutak. Uživajte u svakom trenutku, svakom danu. Ljubav prema sebi zavisi od toga koliko sebi poklanjamo pažnje, koliko se njegujemo, razumijemo, prihvaćamo. Važno je i da njegujemo sebe, svoje tijelo. Potrebno je da pronađemo vrijeme da činimo sitne, lijepe stvari za nas: da odemo na masažu, da priuštimo sebi lijep, zdrav obrok, da dovoljno spavamo, odmaramo, da čitamo omiljenu nam knjigu, da se bavimo nekom aktivnošću.

Potrebno je dosta truda i energije za rad na sebi koji bi nas doveo do prihvatanja sebe, do najboljeg života. Važno je da imamo realističnu sliku o sebi, svojim kvalitetima.

Osnovna slika o sebi nastala je u djetinjstvu na osnovu ponašanja roditelja prema nama, poruka koje su nam slali, ljubavi koju su nam pokazivali, čime su poručivali koliko smo važni. Nedostatak ukazivanja ljubavi i pažnje nadoknadite sami, sada kao odrasli.

Moguće je da preispitamo uvjerenja o tome koliko smo važni, donesena u djetinjstvu. Moguće je da razumijemo sebe i razvijemo novi, brižan odnos prema sebi.

Voljeti sebe nije jednostavna odluka. To je cjeloživotni put otkrivanja, upoznavanja i prihvatanja sebe koji donosi radost.

Krenite. Uživajte na tom putu."

Kako razviti i povećati samoljubav, samopoštovanje i slične teme možete čitati u knjizi Biram slobodu.

Knjigu možete naručiti na sajtu www.vesnateofilovic.com

 

Povezane vijesti:

Biram slobodu: Postavite potrebne granice da biste se zaštitili

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog