Svijet

Kupovina pasoša - indrustrija vrijedna 25 milijardi dolara godišnje

Državljanstvo možete dobiti rođenjem, možete ga zaraditi ali i izgubiti. Danas ga možete čak i kupiti.

Danas je državljanstvo određene zemlje nejasan koncept, jer ako se vratite 50 godina ranije bilo je neobično da zemlje dozvole dvojno državljanstvo, dok je to danas gotovo univerzalno, piše BBC.

Više od polovine svjetskih nacija sada ima programe građanskog ulaganja. Prema jednom stručnjaku, švajcarskom advokatu Christianu Kalinu, to je sada globalna industrija vrijedna 25 milijardi dolara godišnje.

Kalin, koga nazivaju "g. Pasoš", predsjedavajući je kompanije Henley & Partners, jednog od najvećih svjetskih igrača na brzo rastućem tržištu. Njegovo globalno poslovanje pomaže bogatim pojedincima i njihovim porodicama da steknu prebivalište ili državljanstvo u drugim zemljama.

Kaže da su naši tradicionalni pojmovi državljanstva "zastarjeli". "Ovo je jedna od rijetkih stvari na svijetu koja je vezana krvnim linijama, odnosno gdje ste rođeni", kaže on. Tvrdi da se preispitivanje itekako treba dogoditi.

"To je super nepravedno", kaže, objašnjavajući da tamo gdje smo rođeni nipošto ne svodimo na vlastitu vještinu ili talent, već umjesto "čiste sreće". "Ono što nije u redu s državljanstvom poput članstva", dodaje. "I šta nije u redu s prijemom talentovanih ljudi koji će dati svoj doprinos?"

Postoje oni koji podržavaju njegovu tvrdnju. No mnogima se ideja da su pasoši koji su vezani za identitet, na neki način roba, ne dopada.

Hong Kong je jedan od najvećih svjetskih tržišta za državljanstvo. U jednom kafiću na aerodromu u Hong Kongu sreli smo agenta državljanstva MJ, privatnog biznismena koji pomaže sve većem broju Kineza u dobivanju druge ili čak treće putovnice.

"Ne osećaju se sigurno u Kini", kaže jedan agent državljanstava u toj zemlji. "Oni žele pristup Evropi i tamo da otvore bankovni račun, kupe nekretninu ili osnuju kompaniju."

Koliko košta pasoš?

Antigva i Barbuda; od 100.000 dolara

Crna Gora; od 274.000 dolara

Portugalija; od 384,000 dolara

Španija; od 550.000 dolara

Bugarska; od 560.000 dolara

Malta; od milion dolara

SAD; između 500.000 i milion dolara uloženo je u posao koji stvara 10 radnih mjesta

Velika Britanija; od 2,5 mil

Crna Gora svoje državljanstvo naplaćuje 350.000 dolara, 250.000 evra potrebno je investirati u razvojni program zemlje, dok prijavnica za državljanstvo košta dodatnih 100.000 evra. Onaj ko, ipak, želi portugalsko, špansko ili mađarsko državljanstvo, mora da kupi nekretninu ili državne obveznice, a to će ga stajati 350.000 evra u Portugalu, odnosno oko 500.000 evra u Španiji.

Oko 500.000 evra potrebno je potrošiti i za bugarsko državljanstvo, dok malteško košta gotovo miliona evra. Samo državljanstvo na Malti zapravo stoji 650.000 evra, no potrebno je imati i nekretninu vrijednu najmanje 350.000 evra i to punih pet godina. Ako je riječ o porodici, državljanstvo za supruga/u košta dodatnih 25.000 evra, a za nevjenčanu djecu od 18 do 25 godina i roditelje koji zavise o osobi koja se prijavljuje za malteško državljanstvo treba platiti još 50.000 evra po osobi.

SAD svoje državljanstvo, kako navodi "BBC", prodaje za poslovnu investiciju između 500.000 i milion dolara, odnosno 455.000 i 910.000 evra, i za stvaranje barem deset radnih mjesta. Radna mjesta su uslov i za austrijski pasoš. Preciznije, potrebna je "značajna direktna investicija" u kompaniju koja zapošljava ili joj kontinuirano raste izvoz, a uz ulaganje obvezni je i "izuzetni doprinos zemlji" poput razvoja novih tehnologija ili stvaranje velikog broja radnih mesta.

 

Frontal

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog