Vijesti

EU pozvala BiH da što prije formira vlast

Ministri spoljnih poslova zemalja-članica Evropske unije u Luksemburgu ponovno su pozvali odgovorne u Bosni i Hercegovini da što prije uspostave vlast na državnom nivou i u Federaciji BiH.

„Ističemo nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Uzimajući u obzir da od prošlogodišnjih opštih izbora u BiH još nisu formirane vlade na državnom nivou, kao i u Federaciji, Savjet ponovo poziva BiH da bez odlaganja uspostavi vladu kako bi počela da radi u interesu svih građana“, kaže se u zaključcima Savjeta za spoljne poslove.

Bosna i Hercegovina još nema vladu, iako su izbori održani prije godinu dana.

Savjet je potvrdio i spremnost EU da u ovoj fazi nastavi da sprovodi izvršni mandat operacije EUFOR Altea u pružanju podrške vlastima BiH da očuvaju sigurno okruženje pod obnovljenim mandatom UN.

„Kao dio opšte EU strategije za BiH, Savjet EU potvrđuje spremnost da nastavi izvršni mandat operacije Altea u cilju podrške vlastima BiH da održe bezbjedno okruženje pod obnovljenim UN mandatom“, navodi se u zaključcima.

Savjet EU je pozvao BiH da uz pomoć međunarodne zajednice ubrzaju svoje napore usmjerene na odlaganje municije, oružja, viška eksplozivnog materijala i deminiranje.

 

Izvor: sputniknews.com

 

Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog