Banja Luka

Вађење средњовјековног мача из Врбаса 16. и 17. октобра

Вађење мача из Врбаса Музеј Републике Српске је у сарадњи са РК „БУК“ и Републичким заводом за заштиту културно – историјског и природног насљеђа РС, започео реализацију пројекта „Врбашки мач у камену“.

Ријеч је о средњовијековном мачу којег је у ријеци Врбас пронашао рониоц Ронилачког клуба „БУК“. Рониоци су након овог проналска контактирали Музеј РС , гдје је одмах  приступљено припремању стручног вађења и планирању конзервације и рестаурације као и излагању експоната.

Вађење мача из ријеке биће реализовано 16. и 17. 10. 2019. године а тим који ће радити на томе чине Ана Ћурић, ронилац-биолог, Милан Родић ронилац, Ивана Панџић археолог-ронилац, Борис Трнинић ронилац-предсједник „БУК-а“, Дарко Вучић ронилац-сниматељ и Јанко Врачар, музејски савјетник историчар. 

Темељно чишћење и конзервација биће рађени непосредно након вађења мача у Музеју РС, за шта је надлежан конверватор Централног института за конзервацију у Београду.

Проналазак једноипоручног или бастардног мача у кориту ријеке Врбас представља значајно археолошко откриће јер је на територији Града Бања Лука, у протеклих скоро деведесет година колико постоји Музеј Републике Српске, пронађен само један средњовјековни мач и то доста оштећен, а који се данас чува у Збирци средњовјековног оружја и оклопа. 

"Овакав тип бастардног мача, колико се може процијенти на подводном снимку и у фотографијама, а на основу типолошке анализе сјечива, накрснице и јабучице мача, кориштен је у раздобљу од задње четвртине 13. до прве половине 15. вијека. Овакви мачеви на нашим просторима су релативно ријетки, због чега је његово спасавање и конзервација од приоритетног значаја, како за Музеј, тако и за Град и Републику Српску", рекли су у Музеју РС.

 

Фронтал

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog