Svijet

Luis Makenzi: Bombardovanje Srbije i priznanje Kosova je velika greška

Kanadski general u penziji, nekadašnji komandant UNPROFOR-a u Sarajevu, Luis Makenzi dolazi na predstojeći Sajam knjiga u Beogradu povodom promocije srpskog izdanja svoje knjige "Mirotvorac: Put u Sarajevo", napisane prije 26 godina i koja je bila bestseler u Kanadi.

U intervjuu za "Politiku", on ponavlja svoje stavove, zbog kojih je bio često kritikovan i u svojoj zemlji i, prije svega u BiH, da u Srebrenici nije bio počinjen genocid, već ratni zločin, da je oslobađanje u Hagu ratnog komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića sramotno, a bombardovanje Srbije 1999. i priznanje Kosova velika greška, "ludost".

Makenzi je bio komandant sektora UNPROFOR-a u Sarajevu od 1992. do juna 1993. kada su vlasti u Sarajevu zatražile da bude smijenjen.

"Očekivali su da ću se slagati s njima po svim pitanjima... Kako je moj mandat podrazumijevao da budem nepristrastan i objektivan, bili su veoma uznemireni mojim komentarima na pojedine probleme", kaže Makenzi.

Kanadski general, koji je poslije odlaska u penziju nakon povratka iz Sarajeva jedno vrijeme, 1997, bio i zamjenik premijera Kanade, protivio se NATO bombardovanju Srbije i kritikovao svoju vladu zbog priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Istina će uvijek uznemiravati one koji imaju drukčije mišljenje. Razvojem događaja od bombardovanja naovamo, jasno je da je ludost bombardovanja suverene zemlje i priznanje nezavisnosti Kosova više stvorilo nego što je riješilo problem", istakao je Makenzi.

 

Izvor: Tanjug 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog