Region

Upad ROSU na sjever Kosova i Metohije

Jutros oko 5.50 došlo je do upada više od 25 oklopnih vozila i džipova ROSU i oko 100 pripadnika ove specijalne jedinice na sjever KiM.

Kosovska policija saopštila da je uhapšen policajac u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića kao i još jedan osumnjičeni kod koga je pronađeno oružje. Specijalci se povukli.

U saopštenju kosovske policije se potvrđuje da je u ranim jutarnjim časovima na sjeveru Mitrovice policija sprovela akciju u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

"Ova policijska akcija izvedena je na osnovu naloga za pretres koji je izdao Osnovni sud, Posebno odjeljenje, a koji je rezultirao hapšenjem osumnjičenog policajca (R.B.) uključenog u nalog za pretragu", navedeno je u saopštenju. 

Navodi se da se traga za drugim osumnjičenim policajcem.  

"Tokom policijske akcije uhapšen je još jedan osumnjičeni kome je pronađeno oružje. U operaciji su pronađena i zaplijenjena još dva oružja i municije", ističe se u saopštenju.

Kako je javio RTS nije bilo znakova da je policija izvela bilo kakvu akciju a ubrzo su se pripradnici policije povukli u južni dio.

Danas je tačno 21 mesec od kada je Oliver Ivanović ubijen ispred svoje kancelarije u sjeverom dijelu Kosovske Mitrovice. 

I ranije je bilo hapšenja u vezi sa tim slučajem a nekoliko osoba se nalazi u pritvoru.

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić reagovao je na upad ROSU na sjever KiM, istakavši da su uhapšeni Vasilije Bojić i Rade Basara. Poručio je i da Srbija stoji iza svojih građana.

Marko Đurić je gostujući u Jutarnjem rogramu televizije Pink naveo da je jedna od glavnih meta ova operacije bio komandir operative KPS regiona Sjever, Željko Bojić.

"Želim da obavestim građane Srbije da je jutros oko 5.50 grupa od preko 100 naoružanih pripadnika ROSU upala u sjevernu Kosovsku Mitrovicu sa oko 25 vozila i 40 koja su čekala na ulazu u grad. Jedna od glavnih meta ova operacije bio je komandir operative KPS-a regiona Sjever, Željko Bojić. Njemu su jedinice ROSU upale u stan, izvršile premetačinu, odveli mu sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu. Uhapšen je još jedan radnik KPS-a sever – Rade Basara, koji je radio na važnim slučajevima", naveo je Đurić.

Dodaje da upad ROSU  ima za cilj udaljavanje Srba sa KiM.

"Cilj je jasan – zastrašivanje i udaljavanje Srba sa KiM. Ovo je još jedan u nizu pokušaja da se Srbima na KiM život učini nemogućim, da kriminalizuju Sjever KiM, da se Srbi kriminalizuju, optuže za najveće i najstrašnije zločine, ali i da se Srbi optuže za ubistvo Olvera Ivanovića na KiM", objašnjava direktor kancelarije za KiM.

Ističe da je upad ROSU direktno igranje sa mirom u južnoj srpskoj pokrajini jer se, kako tvrdi, zna da su pripadnici ROSU sastavljeni od bivših pripadnika OVK.

Dodaje da će država Srbija zaštititi svoj narod u južnoj srpskoj pokrajini. 

 

Izvor: rts

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog