Društvo

Tim istoričara iz BiH i regiona dobitnici Nagrade za globalni pluralizam za 2019. (VIDEO)

Riječ je o prestižnoj svjetskoj nagradi koja slavi pluralizam na djelu. Dobitnici Nagrade pomažu u izgradnji inkluzivnijih društava, koja vrednuju i jačaju ljudske raličitosti.

U Otavi su juče proglašena tri dobitnika Nagrade za globalni pluralizam za 2019. godinu.

Nagrada za globalni pluralizam pripala je timu “Učenje istorije koja još nije istorija” (Learning history that is not yet history) koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju. Nosilac projekta iz BiH je Udruženje nastavnika historije/istorije/povijesti u BiH (EUROCLIO HIP). Ovo udruženje sa partnerskim organizacijama na lokalnom, regionalnim i globalnom nivou radi na uspotavljanju mira i širenju pluralizma.

Bojana Dujković, predstavnica dobitnika nagrade, tima „Učenje istorije koja još nije istorija“ rekla je: „Za naš tim je veoma značajno primanje međunarodnog priznanja za rad koji razvijamo uz minimalnu podršku već 16 godina. Suočavanje sa osjetljivom istorijom ratova iz devedesetih godina prošlog vijeka u našim učionicama veoma je teško za učitelje. Imamo ličnu povezanost s ovom temom i mnogi, uključujući ovaj tim, tu temu su zakopavali decenijama. Sada je trenutak da se odgovorno suočimo s prošlošću i podučimo o sukobima iz devedesetih kako bismo izgradili budućnost međusobnog razumijevanja, mira i pomirenja. "


Ostali dobitnici nagrade su Deborah Ahenkorah – mlada socijalna poduzetnica iz Gane i izdavačica knjige, koja oživljava priče o životu afričke djece, te Centar za socijalni integritet – organizacija koja daje vještine i glas omladini iz sukobom pogođenih predjela Mijanmara da budu vođe promjena usred mnogobrojnih postojećih konflikata u zemlji, koji se međusobno preklapaju.

Ove godine Globalni centar za pluralizam primio je više od 500 prijava za Nagrade za globalni pluralizam za 2019. godinu, koje su obuhvatale 74 zemlje — više nego dvostruko u odnosu na prijave za inauguracijske nagrade 2017. godine. Svi kandidati su bili podvrgnuti strogoj reviziji i postupku odabira žirija.

Svakom od tri pobjednika biće dodijeljeno 50.000 dolara i nenovčana podrška za unapređenje njihovog rada na promovisanju pluralizma.

Svečana ceremonija dodjele nagrada održaće se 20. novembra u Otavi, u Kanadi.

 

Frontal

 

 


Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog