Banja Luka

Naselje Ada dobija osnovnu školu

Naselje Ada dobiće svoju osnovnu školu, u okviru velikog plana izgradnje i obnove školske infrastrukture širom grada. Nakon nedavne dogradnje OŠ "Branko Radičević" na Starčevici, koju pohađa veliki broj đaka iz Ade, planirana je i izgradnja nove škole u ovom naselju.

Prve aktivnosti na realizaciji ovog projekta, pokrenute su ovih dana raspisivanjem javne nabavke za izradu urbanističko-tehničkih uslova i glavnog projekta za izgradnju škole u Adi. Kako je planirano, škola bi bila izgrađena na lokaciji preko puta restorana "Stara Ada".

"Izgradnja škole sa dvoranom predviđena je i nedavno usvojenim regulacionim planom za to područje. Ovih dana pokrenuli smo proceduru za formiranje urbanističko-tehničkih uslova i izradu projekta škole", kazao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, Petar Bilčar.

On je, međutim, napomenuo da je još rano govoriti o samom početku gradnje dok se ne obezbijede izvori finansiranja.

Prema njegovim riječima, u Adi je, pored postojećeg naselja, planirana intenzivna gradnja sa velikim stambenim blokovima, zbog čega se očkuju veliki priliv novih stanovnika.

Nova škola, kako je naglasio, itekako bi rasteretila Osnovnu školu "Branko Radičević", koju uglavnom sada pohađaju osnovci iz Ade, a samo manji dio njih ide u škole koje se nalaze u blizini te mjesne zajednice.

Pored ovog plana, gradska administracija, uporedo s tim, radi na još tri projekta – dogradnji škole "Miloš Crnjanski" na Petrićevcu, te izgradnju sportske dvorane kod škola "Branko Radičević" na Starčevici i "Sveti Sava" na Laušu.

Iako osnovne škole nisu u nadležnosti Grada, nastoji se omogućiti đacima da imaju bolje uslove za rad, pa je tako i ove godine realizovan veliki projekat obnove školskih objekta u okviru kojeg su urađeni različiti radovi u 16 škola.

 

Izvor: ATV

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog