Vijesti

Изложба „Бања Лука - центар Врбаске бановине“ пред публиком у Бечу

У оквиру „Дана Србије и Српске у Аустрији“, у Бечу је синоћ отворена изложба Архива Републике Српске "Бања Лука - центар Врбаске бановине".

Изложба, постављена у свечаној сали 10. бечке општине Фаворитен, базирана је на истоименој монографији архивских докумената која је настала као резултат вишедеценијског рада аутора Небојше Радмановића и Верице М. Стошић на пољу архивистике и историографије. Коаутор изложбе је Владан Вуклиш.

Изложба свједочи о друштвеном животу у једном од златних периода Бање Луке, од 1929. до 1941. године. Монографија, на којој се темељи изложба, обухвата осам цјелина и у свакој је описана нека од сфера живота у Бањој Луци из тог временског периода. Изложба је приређена на основу богате изворне грађе Архива Републике Српске, а кроз архивске документе и фотографије публици у Бечу, између осталог, представљено је централно градско језгро и низ грађевина у Бањој Луци које је као трајну заоставштину граду оставио бан Светислав Милосављевић.

Присутнима на отварању изложбе обратили су се Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Бечу и Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске, који је истакао да прошлост Бање Луке између два свјетска рата већ дуже вријеме привлачи пажњу истраживача, јер се ради о изузетном периоду у историји града, када је Бања Лука од скромног окружног мјеста из времена аустроугарске управе израсла у политички, привредни и културни центар једне од девет тадашњих југословенских бановина.

„Дане Србије и Српске у Аустрији“ заједнички организују Амбасада Републике Србије у Аустрији, Представништво  Републике  Српске  у  Аустрији и Заједница српских клубова у Бечу, а манифестација се одржава под покровитељством предсједнице Републике Српске, Жељке Цвијановић, Владе Републике Српске и Министарства спољних послова Републике Србије.

У оквиру програма „Дана Србије и Српске у Аустрији“, данас ће у простору Идеа Хаус (Idea House) у Бечу биће презентовани туристички потенцијали Јахорине и Златибора.

 

Фронтал

 

 

 

 

 

НАПОМЕНА: Програм „Дана Србије и Српске у Аустрији“ доступан на линку: https://www.rep-srpska.at/wirtschafts-und-kulturtage-serbiens-und-der-srpska-in-oesterreich/

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog